SwissBiHSwissBiH

EU4Business: 1,6 miliona KM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u BiH


Autor: Anera

Projekat EU4Business, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, početkom februara tekuće godine objavio je prvi javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške poljoprivrednim gazdinstvima (primarna proizvodnja).

Ukupno 93 projektna prijedloga su se prijavila na ovaj poziv, nakon čega je komisija izvršila bodovanje istih i odabrala 10 najperspektivnijih.

Tako će poljoprivredna gazdinstva iz Gradačca, Pelagićeva, Šamca, Bijeljine, Kozarske Dubice, Prnjavora, Livna, Prijedora, Odžaka i Han Pijeska imati priliku raditi na modernizaciji proizvodnje, povećanju produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava i jačanju konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procese primarne proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, te uvođenju dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštiti okoliša, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti.

Prijaviti su se mogla fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u uzgoju voća, povrća, vinove loze, žitarica i uljarica kao i proizvodnjom mesa i mlijeka.

Ukupna raspoloživa sredstva za finansiranje podrške investicijama na poljoprivrednim gazdinstvima su iznosila 1,618,000 KM KM dok će kroz 10 projekata biti podržane investicije ukupne vrijednosti 2,956,000 KM, od čega će EU finansirati 1,618,000 KM dok će korisnici finansirati 1,338,000 KM.

UNDP kroz projekat EU4Business će do kraja godine objaviti još dva javna poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, gdje će prvi (objava kraj jula 2019.) biti namijenjen za podršku prerađivačima dok će drugi (objava decembar 2019.) biti namijenjen za podršku malim poljoprivrednim proizvođačima putem provođenja lokalnih razvojnih strategija.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment