SwissBiHSwissBiH

Evropa sada ima 117 milijardera više nego prije pandemije


Autor: SwissBiH

Evropa trenutno ima čak 628 milijardera, prema Forbesovom popisu milijardera za 2021. godinu, 117 više nego godinu ranije.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Njihovo ukupno bogatstvo broji tri biliona dolara, za trećinu više nego godinu ranije.

Iza ovog podatka krije se činjenica da evropski milijarderi, kao ni milijarderi u ostatku svijeta, nisu bili posebno pogođeni koronom, već upravo suprotno.

Broj milijardera na svijetu narastao je čak 30 odsto, prema godišnjem izvještaju časopisa Forbes – sad ih je 2.755, od čega su 493 novi članovi tog elitnog kluba. Gotovo 90 odsto ih je danas bogatije nego što su bili prije pandemije, prenosi portal Index.

Ukupno bogatstvo milijardera naraslo je za čak osam biliona dolara prošle godine i sad iznosi oko 13 biliona dolara, prema Forbesovom izvještaju.

Najbogatiji Evropljani Francuz i Španac

Najbogatiji čovek na svijetu i dalje je osnivač i glavni direktor giganta za onlajn trgovinu Amazon, Jeff Bezos. Njegova imovina procjenjuje se na 177 milijardi dolara – 64 milijarde više nego lani

Drugi najbogatiji je Elon Musk, osnivač, glavni direktor i najveći dioničar (21 odsto) proizvođača električnih automobila Tesla, sada težak 151 milijardu dolara, što je cijelih 126 milijardi više nego lani.

Treći najbogatiji čovek na svijetu i najbogatiji Evropljanin je Francuz Bernard Arnault s porodicom, čija korporacija LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton drži oko 70 elitnih brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy i Hennessy. Bogatstvo Arnaulta povećalo se za čak 74 milijarde dolara te sad iznosi 150 milijardi

Bernard Arnault

Četvrti najbogatiji na svijetu i drugi najbogatiji Evropljanin je Španac Amancio Ortega, vlasnik lanca Zara, koji je “težak” 77 milijardi dolara – 22 milijarde više nego 2020. On se nalazi na 11. mjestu na Forbesovom popisu najbogatijih.

Odmah iza njega je Francuskinja Francoise Bettencourt Meyers s porodicom, kćerka i nasljednica Lilian Bettencourt koja je umrla 2017, a koja je bila kćerka osnivača kozmetičkog giganta L’Oreal. Ona je ujedno i najbogatija žena na svijetu s 73,6 milijardi dolara, što je 24,7 milijardi više nego 2020

Izvor: BiznisInfo.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment