SwissBiHSwissBiH

Evropi prijeti ograničenje potrošnje goriva


Autor: SwissBiH

U okviru sankcija prema Rusiji zbog akcije u Ukrajini, Evropska unija je uvela ograničenja na uvoz ruskih fosilnih goriva i najavila postepeno potpuno ukidanje tog uvoza.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Trenutna energetska kriza mogla bi biti jedna od najgorih i najdužih u historiji, a naročito bi Evropa mogla da bude teško pogođena, smatra šef Međunarodne energetske agencije Fatih Birol.

Birol je u intervjuu za njemački časopis Spiegel rekao da će posljedice dešavanja u Ukrajini vjerovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog stoljeća, prenosi Tanjug.

“Tada se sve ticalo samo nafte. Sada istovremeno imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne energije”, naglasio je.

U okviru sankcija prema Rusiji zbog akcije u Ukrajini, Evropska unija je uvela ograničenja na uvoz ruskih fosilnih goriva i najavila postepeno potpuno ukidanje tog uvoza.

Birol je upozorio da se evropske zemlje koje više zavise od ruskog gasa, uključujući i Njemačku, suočavaju sa “teškom zimom” jer će “možda morati da racioniraju potrošnju gasa”.

Prekid isporuke

Komentari šefa IEA dolaze u trenutku kada je ruski državni gasni holding Gazprom prekinuo isporuke nekim energetskim kompanijama u Njemačkoj, Danskoj, Nizozemskoj i drugim zemljama, pošto nisu prihvatile plaćanje u rubljama prema novoj šemi koju zahtjeva Moskva.

Da bi ublažila energetske rizike, Evropa bi, po Birolu, trebalo da osiguraju nabavke što većih količina gasa, na primjer, gasovodom iz Norveške ili Azerbejdžana, kao pošiljke tečnog prirodnog gasa (LPG).

Dodaje da bi elektrane na ugalj također mogle djelomično da zamjene gasne elektrane.

Birol je naveo da predstojeće ljeto također može biti vrlo teško i za Evropu i SAD, zbog ograničene ponude na tržištu sirove nafte, upozorivši da će se, u špicu sezone ljetnjih odmora, potražnja za gorivom povećati, što može da dovede do “uskih grla u snabdjevanju, na primjer, dizelom, benzinom ili kerozinoma, posebno u Evropi”

Izvor: AlJazeera Biznis

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment