SwissBiHSwissBiH

Evropska komisija otvara istragu protiv Amazona


Autor: Anera

Evropska komisija objavila je danas da otvara detaljnu istragu o američkom gigantu u onlajn trgovini “Amazonu” oko sumnje da krši evropske mjere za zaštitu konkurencije koristeći podatke nezavisnih prodavaca koji prodaju preko njegovog sajta.

“Odlučila sam vrlo pažljivo da razmotrim trgovinsku praksu Amazona i njegovu duplu ulogu kao mjesto trgovanja i prodavca, da provjerim da li ta kompanija poštuje propise EU za zaštitu konkurencije”, rekla je evropska komesarka za ta pitanja Margaret Vestager u saopštenju.

Dankinja čija služba je već istraživala rad “Applea”, “Facebooka”, “Googlea” i “Amazona”, na meti je kritike američkog predsjednika Donalda Trampa koji je optužuje da mrzi SAD zato što je više puta izrekla kazne američkim firmama.

“Amazon” je u emailu proslijeđenom AFP-u naveo da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom.

“Amazon” prodaje direktno proizvode preko svog internet sajta ali takođe stavlja na raspolaganje nezavisnim prodavcima mjesto na tržištu nazvanom Marketplace, preko koga oni mogu da prodaju potrošačima.

“Pružajući tržišni prostor nezavisnim prodavcima Amazon stalno skuplja informacije o aktivnostima koje se sprovode na njegovoj platformi”, navela je Komisija.

Otvaranje ove detaljne istrage uslijedilo je poslije preliminarne istrage počete prije nekoliko mjeseci gdje se pokazalo da je američki gigant koristio osjetljive podatke o prodavcima, njihovim proizvodima i transakcijama, prenosi Bankar.me.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment