SwissBiHSwissBiH

Evropska komisija srezala procjene ekonomskog rasta za 2020.


Autor: Anera

Evropska komisija smanjila je danas prognozu privrednog rasta eurozone za narednu godinu, navodeći da neizvijesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik po 19-člani blok.

U najnovijim kvartalnim ekonomskim projekcijama, EK je srezala i svoju procjenu inflacije, predviđajući da će ona i dalje biti daleko od cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod dva posto.

Komisija je potvrdila svoje ranije predviđanje da će privredni rast eurozone usporiti ove godine na 1,2 posto sa prošlogodišnjih 1,9 posto, ali je srezala procjenu za narednu godinu na 1,4 posto sa 1,5 procenata koliko je prognozirala u maju, prenosi Reuters.

Rizici po eurozonu su se povećali, navodi se u izvještaju Komisije, i dodaje da oni uglavnom proističu iz “pojačane neizvijesnosti” u vezi sa trgovinskom politikom SAD, budući da Vašington i dalje prijeti uvođenjem kaznenih tarifa na širok spektar proizvoda iz EU.

Slabiji ekonomski izgledi uticali su i na obaranje inflacionih očekivanja, saopštila je Komisija, koja je smanjila procjenu inflacije na 1,3 posto za ovu i sljedeću godinu sa prethodno prognoziranih 1,4 posto za obje godine.

Komisija je potvrdila da je ekonomsko usporavanje u eurozoni uglavnom uzrokovano sporijim rastom u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, i u Italiji, trećoj po veličini.

Privredni rast Njemačke će usporiti na 0,5 posto ove godine, nakon što je dostigao stopu od 1,4 posto 2018. godine, procijenila je Komisija. Očekuje da će se njemačka privreda vratiti rastu od 1,4 posto naredne godine, što je, ipak, manje od 1,5 posto koliko je Komisija ranije predvidjela.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment