SwissBiHSwissBiH

Finansijska policija u Aluminiju, iz uprave tvrde u pitanju je radni sastanak


Autor: Anera

Nakon zaključka Federalne vlade, Finansijske policija Federacije BiH ušla je jutros u Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg bh. privrednog giganta, kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Kako je N1 ranije objavila, još krajem 2014. godine Tužilaštvu HNK upućeno nekoliko izvještaja finansijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosada niko nije reagirao.

U ladicama Tužilaštva HNK već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u preduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciiju potvrdili su za N1 u federalnoj finansijskoj policiji.

“Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje privrednog društva ‘Aluminij’ d.d. Mostar Kantonalnom tužiteljstvu HNK podnijela 9 (devet) Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdesetosam) lica sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme”.

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nismo mogli dobiti, no dijelovi izvještaja odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama.

Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamjenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procjenjen na istu sumu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje… što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi “da je vrijedila 46 miliona, a menadžent na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 miliona”.

Tužilaštvo HNK ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s ‘velikim’ dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužitlaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

Radni sastanak 

Povodom dolaska Financijske policije Federacije BiH u prostorije preduzeća, iz Uprave Aluminija d.d. Mostar, kazali su kako je u pitanju bio radni sastanak.

“Naravno, za detalje je najbolje kontaktirati Financijsku policiju, jer je isključivo u njihovoj nadležnosti davanje informacija o tome što ih je zanimalo u vezi s poslovanjem Aluminija”, rečeno je iz Aluminija.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment