SwissBiHSwissBiH

FlixBus kupuje najstariju tursku autobusku kompaniju


Autor: Anera

Njemačka kompanija Flixmobility GMBH, poznatija kao vodeći evropski autobuski prevoznik FlixBus, službeno je turskom konkurencijskom vijeću podnijela zahtjev za kupovinu kompanije Kamil Koç. Ovo je druga najveća kompanija za autobuski prevoz u Turskoj i najstarija koja još uvijek radi.

Prema najavi njemačke kompanije, vlasnik Actera Group pristao je na prodaju a čeka se još odobrenje nadležnih institucija.

“Kompanija će se postepeno integrirati u široku mrežu FlixBusa koja već nudi više od 350.000 dnevnih veza do preko 2.000 destinacija u 28 evropskih zemalja i SAD-u. Ovaj sporazum stupa na snagu nakon odobrenja od strane nadležnih organa i očekuje se da će se finalizirati u narednim sedmicama”, navodi se u saopćenju kompanije koje prenose turski mediji.

Među top 500 turskih kompanija

Osnovan 1926. godine kao dugogodišnji porodični posao, Kamil Koç je ojačao svoju tržišnu poziciju u ranim 2000-ima i prodat je Actera Grupi u 2013. za 65 miliona dolara.

Kompanija ima vozni park od 1.100 autobusa,  zapošljava oko 8.000 ljudi i uvrštena je na listu top 500 kompanija u Turskoj.

FlixBus je osnovan 2013. godine nakon liberalizacije autobusnog tržišta u Njemačkoj, gdje je sektorom međugradskih putovanja dugo dominirala državna kompanija Deutsche Bahn. Ubrzo se proširila i na ostale evropske zemlje koje su također provele slične poteze liberalizacije.

FlixBus prisutan i u BiH

Kompanija sada nudi usluge u 30 zemalja, uključujući Njemačku, Italiju, Francusku, države Beneluksa i Poljsku, gdje je lider na tržištu. FlixBus je 2018. godine prevezao 45 miliona putnika u Evropi i Sjedinjenim Državama.

U Bosni i Hercegovini FlixBus je aktivan od maja 2017. godine.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment