SwissBiHSwissBiH

Formirana koordinaciona tijela za parafiskalne namete u USK


Autor: Anera

Na inicijativu Grupacije poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH, na nivou Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona formirana su koordinaciona tijela za parafiskalne namete.

Smanjenje neporeskih davanja je imperativ kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje privrednika, a samim tim bi se omogućio ekonomski rast i povećanje konkurentnosti. Racionalizacija i redukcija broja parafiskalnih nameta je rješenje za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, saglasni su poslodavci i predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Uz predstavnike Grupacije poslodavaca USK pri UPFBiH, na analizi, racionalizaciji, smanjenju ili ukidanju pojedinih nameta, na nivou Kantona radit će i savjetnik premijera, predstavnici ministarstava privrede i ministarstva finansija, a na nivou Grada dva predstavnika Službe za lokalni ekonomski razvoj, po jedan predstavnik Službe za finansije i Službe za komunalne djelatnosti, te dva predstavnika poslovnog sektora.

“Osnivanje koordinacionih tijela koje bi trebalo analizirati postojeće naknade i takse koje se obračunavaju i naplaćuju od pravnih i fizičkih lica koji se bave poslovnom djelatnošću, kao i razmatrati opravdanost ukidanja/smanjenja parafiskalnih nameta, jedna je od mjera koje poslodavci i vlast zajednički poduzimaju u cilju ekonomskog rasta, smanjenja sive ekonomije, povećanja zaposlenosti i privlačenja investicija”, saopćeno je iz UP FBiH.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment