SwissBiHSwissBiH

Fortenovoj grupi odobreno preuzimanje Mercatora


Autor: SwissBiH

Dok se ne riješe pravni i regulatorni preduvjeti prijenosa imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, Agrokor je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutan kroz dva maloprodajna brenda – Konzum i Mercator.

Pratite SwissBIH i budite dnevno informisani:


Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa

Konkurencijsko vijeće BiH je nakon sjednice održane 23. travnj/aprila 2020. godine donijelo rješenje o dopuštenoj koncentraciji Fortenova grupe d.d. Zagreb nad privrednom subjektom Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana, kupovinom većine dionica.

U Rješenju se ocjenjuje dopuštenom koncentracijama na tržištu maloprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje, u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duhanom, formata mini marketa, hipermarketa, supermarketa i maxi marketa u Bosni i Hercegovini i tržištu veleprodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje u BiH, koja će nastati stjecanjem pojedinačne kontrole privrednog subjekta Fortenova Grupa d.d. Zagreb nad privrednom subjektom Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana, kupovinom većine dionica

Podsjećamo, Fortenova grupa je krajem kolovoza/augusta 2019. godine Europskoj komisiji, regulatoru za zaštitu tržišnog udjela na nivou EU, podnijela prijavu namjere koncentracije Mercatora za Sloveniju i Hrvatsku.

Po provođenju svih formalnih procedura, Mercator će biti prenesen na Fortenova grupu te će u njenom sistemu nastaviti svoje redovno poslovanje.

Dok se ne riješe pravni i regulatorni preduvjeti prijenosa imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, Agrokor je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutan kroz dva maloprodajna brenda – Konzum i Mercator

Izvor: Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment