SwissBiHSwissBiH

Gdje će BioNTech uložiti silni zarađeni novac od vakcina


Autor: SwissBiH

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbu

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech se svojom vakcinom protiv korona virusa (koju je proizvela zajedno s Pfizerom) uzdigla se u sam svjetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski, ali već razmišlja i o vremenu poslije ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru, piše Deutsche Welle (DW).

U prvom kvartalu prošle godine BioNTech je još bilježio gubitak od pedesetak miliona eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se isplatili i trenutno radi na povećanju proizvodnje.

BioNTech iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. za preko 70 puta na oko dvije milijarde eura.

I zarada se utrostručila na oko 1,1 milijardu eura.

BioNTech je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i poslije pandemije korone, navodi DW.

Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti – genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Kad je riječ o vakcini, BioNTech planira sjedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gdje je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje.

U BioNTechu ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju je, kako navodi DW, riječ o više stotina miliona američkih dolara”.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023. godine.

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbu, prenosi Blic.

Izvor: DW / Blic

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment