SwissBiHSwissBiH

Goražde želi privući ulagače iz dijaspore


Autor: Anera

Gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović primio je delegaciju Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini na čelu sa šefom Odjela za ekonomski razvoj Andrewom Boegelom na sastanak, gdje je fokus razgovora bilo pitanje mobilizacije ekonomskog potencijala bosanskohercegovačke dijaspore.

Tom prilikom, Grad Goražde je potpisalo Memorandum o saradnji sa Biznis centrom bh. dijaspore, čije se aktivnosti realiziraju u sklopu USAID Projekta „Diaspora Invest“, saopćeno je iz ovog projekta.

„Grad Goražde želi pristupiti izradi Akcionog plana koji će se fokusirati na konkretne mjere podrške bh. dijaspore i ohrabrenja njihovih ulaganja u našu lokalnu zajednicu. Zatim, želimo mapirati goraždansku dijasporu, i konačno, okupiti ih u Goraždu kako bismo razgovarali o mogućim investicijskim projektima. S tim u vezi i danas potpisan Memorandum o saradnji sa DBC-om pokazuje našu volju ka postizanju tih rezultata“, poručio je gradonačelnik Muhamed Ramović.

Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore, pozvao je predstavnike Grada Goražda da uzmu učešće na 6. Biznis forumu bh. dijaspore koji će se održati 31. jula u Bihaću, navodi se u saopćenju USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

Predstavnici projekta su govorili o grant programu i tehničkoj podršci koju ovaj Projekat realizira prema kompanijama pokrenutim dijasporskim investicijama.

„Idemo u pravcu stvaranja održive mreže lokalnih zajednica koje su izuzetno fokusirane na ulagače iz dijaspore. Goražde je sredina koja je pokazala otvorenost prema velikim investicijama, iz dana u dan lokalna zajednica pokazuje spremnost i čini proaktivne korake kako bi ohrabrila ulaganja“, zaključuje Alijagić.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment