SwissBiHSwissBiH

Gorenje otvara još dvije fabrike sa 2.000 radnika


Autor: NAL

Slovenačka Gorenje Grupa, koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe, predstavila je ove sedmice razvojne planove po kojima se za dvije godine očekuje proširivanje proizvodnje izgradnjom novih pogona u Velenju (Slovenija) i Valjevu (Srbija)

Kako je pojasnio direktor komunikacija Gorenja Denis Oštir, u proizvodnom kompleksu Gorenja u Velenju od kraja 2020. godine proizvodiće se televizori brenda Hisense namijenjeni evropskom tržištu.

U početku oko milion aparata godišnje i bit će zaposleno 300 do 400 novih radnika, a u sljedećoj fazi u planu je povećanje kapaciteta na četiri miliona televizora godišnje i povećanje broja zaposlenih na 1. 000.

Istovremeno, gradit će se nova fabrika u Valjevu, na prostoru nekadašnje fabrike Elind, gdje će se praviti frižideri sa dvoja vrata. I tu se očekuje 1.000 novih radnih mjesta

Iz Gorenja su napomenuli da razvijaju i pametne aparate koji će komunicirati sa korisnicima putem mobilne aplikacije, i da će za tri do četiri godine biti i na tržištu BiH.

Pojasnili su da će korisnik, na primjer, moći “reći” pećnici da se uključi, bit će upozoren kada treba ubaciti jelo u rernu ili promiješati, frižider će upozoriti ako niste zatvorili vrata, veš mašina će sama komunicirati sa servisom…

– Za pet do deset godina neće biti aparata koji nisu pametni – kazao je Vladimir Nardin, šef digitalnog marketinga Gorenje Grupe.

Stanka Pejanović, izvršna potpredsjednica Gorenja, osvrnula se na partnerstvo sa kineskom Hisense Grupom, istakavši da će ono omogućiti pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija.

Kada je riječ o poslovanju Gorenja u BiH, prihod je u prošloj godini iznosio nešto više od 56 miliona KM, što je u odnosu na godinu prije povećanje za tri posto

Direktor firme Gorenje Commerce Robert Polšak naglasio je da je za Gorenje tržište BiH tradicionalno vrlo važno i poklanjaju mu posebnu pažnju.

Inače, Gorenje postoji 70 godina. Osnovano je u selu Gorenje i u početku je pravilo poljoprivredne aparate. Danas ima preko 11.000 zaposlenih, prisutni su u 90 zemalja svijeta, prihodi u prošloj godini premašili su 1,1 milijardu eura, a proizvodnja se nalazi u Sloveniji, Srbiji i Češkoj.

Zanimljivo je da je u proizvodnji u Velenju, koja dnevno može “izbaciti” i 3.000 samo veš mašina, zaposleno više žena nego muškaraca, prenio je Dnevni avaz

Izvor: BiznisInfo / Dnevni Avaz

Komentar-Kommentar-Comment