SwissBiHSwissBiH

Hrvatska ipak najzaduženija zemlja u regionu


Autor: SwissBiH

Građani Hrvatske su najzaduženiji u regionu sa iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi eura, a najmanje duguju stanovnici Crne Gore, približno 1,39 milijardi eura, prema januarskim podacima šest centralnih banaka zemalja na prostoru bivše SFRJ o stanju kredita stanovništva.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Na drugom mjestu po visini ukupnog duga su Slovenci sa iznosom od 11 milijardi eura, dok su građani Srbije na trećoj poziciji sa sumom od 10 milijardi eura. Međutim, kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su građani Srbije najmanje zaduženi u poređenje sa ostalim zemljama koje su proistekle iz nekadašnje zajedničke države, piše portal Biznis.rs.

Po visini ličnih dugovanja na osnovu kredita, najzaduženiji su Slovenci sa iznosom od 5.286 eura, zatim Hrvati sa 4.208 eura, Crnogorci sa 2.239, građani BiH sa 1.536 eura, Makedonci sa 1.452 eura, i na kraju Srbi sa prosječnih 1.443 eura duga.

Zanimljiv je podatak koliko je raslo zaduživanje građana u ovim državama u pandemijskoj 2020. godini. Opšte uzev, ono je raslo na nivou od po nekoliko procenata – najmanje u Hrvatskoj (1,8 posto), a najviše u Srbiji, za 11,2 posto.

Pomenuti porast u Srbiji je dijelom posljedica moratorijuma na otplatu kredita, gdje građani u dva navrata nisu morali po nekoliko mjeseci da otplaćuju svoje dugove, dok je s druge strane nastavljena kreditna aktivnost, to jest uzimanje zajmova u komercijalnim bankama u zemlji u određenoj mjeri, navodi se u tekst Tanjuga

Izvor. BETA.ba / Tanjug

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment