SwissBiHSwissBiH

HRVATSKI POSLODAVCI U OČAJU Zovu radnike iz Irana


Autor: NAL

Glavni direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) Davor Majetić nedavno je izjavio da zbog trenutno 30.000 otvorenih radnih mjesta u zemlji poslodavci radnike traže u Iranu, Ukrajini, Filipinima, odnosno gdje god postoji interes da dođu u Hrvatsku.

Spominjanje mogućnosti dolaska radnika iz Irana nije bez osnove, naime, HUP je u skladu sa preporukom ministra rada i penzionog sistema Marka Pavića otvorio službene kontakte s “relevantnim iranskim institucijama u području zapošljavanja”.

U Iranu je tako boravila prva delegacija poslodavaca – članova HUP-a, u potrazi za radnicima, piše Novac.hr.

Povratne informacije HUP-a iz Irana kažu da u toj zemlji na tržištu rada postoji više od tri miliona radnika raspoloživih za hrvatske poslodavce, i to u svim djelatnostima i profilima.

“Za potrebe zapošljavanja radnika iz Irana u Hrvatskoj, iranska Vlada je spremna otvoriti i finansirati kancelariju u Teheranu koja bi radila na selekciji i slanju radnika u Hrvatsku”, navodi HUP ističući kako je motivacija iranske strane za slanje radnika u Hrvatsku i druge zemlje smanjenje pritiska na finansiranje mlade radne snage koja izađe iz sistema obrazovanja, a koja radi manjka investicija u Iranu ne može pronaći posao.

Predstavnici poslodavaca u Iranu su obavili razgovore s prvih 40 radnika na osnovi čega je zaključeno da su oni prihvatljivo obučeni za zanimanja za koja su obrazovani, kao i to da bi plate i uslovi rada za te radnike mogli biti prihvatljivi poslodavcima u Hrvatskoj, iako je naglašeno da je ovo područje isključivo predmet individualnih pregovora konkretnog radnika s konkretnim poslodavcem.

Već u prvim razgovorima, navode u HUP-u, poziv za rad u Hrvatskoj odmah je dobilo šest radnika koji će raditi u građevinskom sektoru

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment