SwissBiHSwissBiH

Hrvatsko brodogradilište traži stotine radnika, pozvali i strance


Autor: Anera

Hrvatska kompanija Brodosplit je zbog povećanog opsega posla zatražila od kooperantskih firmi da do kraja godine iz inostranstva angažuje nekoliko stotina radnika, pretežno zavarivača, cjevara i brodomontera, izvijestili su u četvrtak iz tog brodogradilišta, prenijela je agencija Hina.

“Mi nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici, važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri i cjevari kako bismo ugovorene novogradnje mogli završiti kvalitetno i unutar ugovorenih rokova”, kazali su iz kompanije u kojoj trenutno radi više od dvije hiljade radnika te još nekoliko stotina radnika iz svih krajeva svijeta u kooperantskim firmama.

Indijci već dogovorili dolazak

Slobodna Dalmacija prenosi da je već angažovano 200 radnika iz Indije, uglavnom zavarivača i brodomontera, koji će u Brodosplit doći preko jedne od njegovih kooperantskih firmi.

Pripreme poput rešavanja papira za boravak u Hrvatskoj, radnih dozvola već su u poodmakloj fazi. Indijci koji će imati status kooperanata zarađivaće mjesečno oko 950 eura, dok radnici Brodosplita mjesečno mogu zaraditi i do 1500 eura neto.

Inače, Brodosplit nije prva kompanija u Hrvatskoj koja se odlučila na angažman radnika iz ove južnoazijske države. Prema izvještajima hrvatskih medija, isto su ranije već učinili građevinari s riječkog područja još prošle godine, a nastavile kolege iz Zagreba i okoline.

Podsjetimo, Brodograđevna industrija Split smještena je u Splitu a dio je DIV grupe – najveće grupacije specijalizirane za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih mašinskih dijelova i metalnih proizvoda i brodogradnje.

Grupa zapošljava preko 3000 ljudi i prisutna je u 30 zemalja među kojima je i BiH.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment