SwissBiHSwissBiH

I BiH da se pridruži virtuelnom EU roming prostoru


Autor: Anera

Princip “roming kao kod kuće” koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU i od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružaoci usluga, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ističući da građani BiH od danas plaćaju manje troškove rominga u regionu.

“Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uslovima kao da je kod kuće. Naša želja je da se BiH što prije pridruži virtuelnom EU roming prostoru”, naveo je Vigemark.

Građanima BiH i širom regiona umanjeni su troškovi rominga što je rezultat regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan 4. aprila na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu, saopšteno je iz Delegacije EU.

U saopštenju napominju da je BiH odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji predstavlja značajan korak ka zajedničkom roming prostoru EU i zapadnog Balkana.

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roming u regionu u naredne dvije godine predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

“Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan. Za region je obezbijeđeno ukupno 30 miliona evra za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment