SwissBiHSwissBiH

Ikea i švedska kraljica dizajniraju kuće za osobe s demencijom


Autor: Anera

Od Japana do SAD-a, zemlje širom svijeta bave se efektima starenja populacije. Švedska nije izuzetak. Do 2040. godine skoro svaki četvrti Šveđanin navršit će 65 godina ili će biti još stariji.

Kako je u Švedskoj životni vijek vrlo visok a većinu brige o starima finansira vlada, zemlja se suočava s izazovom: kako pružati podršku svojim građanima uz razumno trošenje?

Ikea ima jednu ideju. Kompanija misli da ljudima koji se bore s gubitkom pamćenja mogu pomoći da žive kod kuće a korištenjem svog dobro poznatog modela „velike količine – male cijene“ i uštediti vladin novac koji bi inače bio potrošen na njegu, piše CNN.

“Stariji ljudi obično ne žele biti smješteni u institucije za njegu, a osim toga mnogo je jeftinije za društvo i javnost obezbijediti im uslove za život kod njihove kuće”, smatraju pokretači projekta.

Prilagođeno uređenje

Putem BoKloka, zajedničkog ulaganja sa švedskom građevinskom firmom Skanska koja pravi održivo i pristupačno stanovanje, švedski gigant lansira novi stil kuća za oboljele od demencije. Izgrađeno je šest prvih stanova u predgrađu Stokholma koji bi uskoro trebale dobiti svoje vlasnike

Dizajn domova uključuje uklanjanje ogledala iz kupaonice, izbjegavanje tamnih elemenata, postavljanje kuhinjskih uređaja sa starinskim tipkama umjesto digitalnih, i sl.

Domovi su dizajnirani tako da naglašavaju provođenje vremena napolju, a uključivat će i „terapeutske“ vrtove i klupske kuće za druženje.

Podrška kraljice

Švedska kraljica Silvija čija je majka patila od Alzheimerove bolesti partner je ovog projekta od početka, članica je upravnog odbora a također je bila uključena i u proces dizajniranja.

Prije nego što je umro 2018. godine, osnivač Ikee Ingvar Kamprad dao je veliku donaciju za projekat kroz kraljicinu fondaciju koja pruža obuku o skrbi o demenciji.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment