SwissBiHSwissBiH

Index želi preuzeti Centrotrans-Tranzit čiji je kapital vrijedan 5,6 mil. KM


Autor: Anera

Gračanički Index je objavio ponudu za preuzimanje sarajevske kompanije Centrotrans-Tranzit.

Index je putem Sarajevske berze kako je Akta.ba pisala u aprilu kupio polovinu dionica firme Centrotrans Tranzit za oko 2,3 miliona KM, te nakon toga najavio potpuno preuzimanje ove kompanije.

Dionički kapital Centrotrans Tranzita iznosi 5.658.900,00 KM  i sastoji od ukupno 56.589 redovnih običnih dionica nominalne vrijednosti 100,00 KM.

Kako je navedeno u objavljenoj ponudi Index posjeduje 28.129 dionica emitenta koje čine 49,7075  posto vlasničkog udjela u emitentu. U zajedničkom djelovanju sa Enverom Humićem koji posjeduje 266 , odnosno 0,4701  posto vlasničkog udjela u emitentu.

Broj dionica emitenta koje su predmet ponude je 28.194 (dvadesetosamhiljadajednastotina-devedesetčetiri) ili 49,8224 % dionica navedenog emitenta

Ponuđena cijena po jednoj dionici je 91,56 KM, odnosno 91,56 posto od nominalne vrijednosti dionice

Rok važenja ponude je 28 dana.

Index namjerava preuzeti vlasništva nad ciljnim društvom u 100% iznosu u toku trajanja ponude, s ciljem unapređenja poslovanja ciljnog društva, zadržavanja djelatnosti i jačanje pozicije u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi.

Strateški plan ponuđača je značajno unaprijediti poslovnu strategiju što podrazumjeva povećanje obima poslovanja, povećanja produktivnosti i rentabiliteta ciljnog društva i unapređenja u dijelu vršenja djelatnosti.

“Osmišljenom politikom upravljanja želi se postići razvoj, unapređenje i inovacije u cilju proširenja tržišnog djelovanja“, navedeno je u ponudi, te  naglašeno kako preuzimanje neće imati negativnog uticaja na politiku zapošljavanja i ravnopravan status zaposlenika ciljnog društva i društva ponuđača.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment