SwissBiHSwissBiH

Izvoz iz BiH prvi put premašio lanjsku vrijednost


Autor: SwissBiH

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u oktobru je prvi put u 2020. premašio vrijednost iz istog mjeseca prošle godine, što je pokazatelj da se domaća privreda bila počela snažno oporavljati krajem ljeta i početkom jeseni.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Naime, u oktobru 2020. ukupna vrijednost izvoza iz BiH iznosila je milijardu i 19 miliona KM, što je za oko 6 miliona, ili za oko 0,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ovo je prvi mjesec u godini koji ima veću vrijednost izvoza nego lani.

Čak i u prva dva mjeseca 2020., dakle prije pojave korone u BiH, izvoz je bio nešto niži nego u istim mjesecima 2019.

Do najvećeg pada došlo je u aprilu i maju kada je pandemija zatvorila granice i fabrike te desetkovala narudžbe iz inostranstva. U aprilu je izvoz bio skoro 33 posto niži nego u istom mjesecu lani.

U drugom dijelu godine započeo je snažniji oporavak, da bi izvoz u oktobru konačno premašio lanjsku vrijednost.

Treba naglasiti da se se broj slučajeva koronavirusa počeo naglo povećavati u novembru, zbog čega su mnoge zemlje, među kojima su i bitni trgovinski partneri BiH poput Njemačke, uvele nove mjere ograničenja koje bi se mogle odraziti na ekonomiju tih zemalja, pa samim tim i na uvoz iz BiH.

Ostaje da se vidi da li će i u kojoj mjeri novi talas koronavirusa narušiti ovaj krhki oporavak bh. ekonomije, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je finansijska podrška vlasti domaćoj privredi dosta skromna.

Inače, ukupno gledajući za 10 mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio je 8 milijardi i 595 miliona KM, što je za 11,2 posto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Uvoz je iznosio 13 milijardi i 922 miliona KM, što je za 14,8 posto manje nego u istom periodu prethodne godine, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Izvor: BiznisInfo

Komentar-Kommentar-Comment