SwissBiHSwissBiH

Jajce dobija 250 m dug ziplajn preko jednog od najljepših vodopada na svijetu


Autor: SwissBiH

Iako je pandemija koronavirusa ostavila traga i na turizam u općini Jajce, turistička ponuda u narednim mjesecima bit će obogaćena jedinstvenim ziplajnom preko vodopada ukupne dužine 250 metara, a koji će biti u funkciji u narednih 15-ak dana.
****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****
Jajce je, kao i brojne druge turističke atrakcije u našoj zemlji, osjetilo pandemiju koronavirusa. Gostiju nema, sve turističke lokacije bile su puste skoro dva mjeseca, a s ublažavanjem mjera počeli su dolaziti gosti iz naše države koji su iskoristili priliku zatvorenih granica i upoznali ljepote svoje zemlje.
U razgovoru za Klix.ba direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan je kazao da su najveću štetu pretrpjeli ugostitelji i turizam, a da bi otvaranjem granica u naredna tri mjeseca bili sretni ako bi sezonu zaokružili nulom.
– Posljednjih 15 dana, kako su počeli ublažavati mjere, imamo veliki broj domaćih turista. Ne možemo reći da nam to može ispuniti barem osnovne kapacitete, ali smo sretni zbog njih. Upravo zbog njih mi uvodimo dodatne sadržaje, turističke atrakcije i mislim da će oni biti prvi koji će to koristiti – kazao je Brtan.
Upravo sada se radi na montaži ziplajna dužine 250 metara koji će ići od platoa iznad vodopada s grebena do vidikovca s druge strane vodopada te povratno preko vodopada do gradskog parka.
– Mislim da nigdje nema jedan takav ziplajn preko vodopada, posebno jer se naš nalazi u centru grada i jedan je od najljepših. Dostava opreme je usporila, ali u narednih 15 dana očekujemo i to te će sve biti kompletirano. Moramo reći da ziplajn ima ograničenje od 110 kilograma po osobi pa se unaprijed izvinjavamo posjetiocima – dodao je sagovornik Klixa.
Dok je grad pust, općinske vlasti su iskoristile taj period da rekonstruišu glavnu ulicu, naprave šetnicu i izgrade fontane, što će dati novi izgled ovom dijelu grada.
– Iskoristili smo pandemiju i pust grad da odradimo neke stvari. Počelo je renoviranje glavne ulice, radovi su u poodmakloj fazi, ali sumnjamo da će biti završeni do kraja mjeseca. Bit će izgrađene i dvije fontane u centru grada, a na jezerima se prave šetnice, čiste se korita Plive i Vrbasa. Jednostavno, spremamo dosta novih stvari za turiste, a njihovo je samo da dođu – zaključio je Brtan.
I ovogodišnji skokovi s vodopada u Jajcu najvjerovatnije će biti održani, a više informacija o tome će biti poznato u narednim mjesecima
Izvor: EKapija


Loading..

Komentar-Kommentar-Comment