SwissBiHSwissBiH

Je li ovo nasljednik Tima Cooka i budući šef Applea?


Autor: Anera

Jony Ive proveo je skoro tri desetljeća u Appleu i nakon Stevea Jobsa,vjerojatno nosi najveće zasluge za Appleov uspjeh od kraja devedesetih do danas. Ako vam njegovo ime nije poznato, dovoljno je reći da je riječ o osobi koja potpisuje dizajn najpopularnijih proizvoda ove kompanije od Macova pa do iPoda, iPhonea, iPada i drugih uređaja.

Nedavno su iz Applea objavili da Ive napušta kompaniju i okreće se pokretanju vlastitog biznisa, no kako će Apple biti klijent njegovoj novoosnovanoj kompaniji, suradnja i razvoj na novim projektima nastavit će se i dalje.

Iako će se suradnja nastaviti, njegov odlazak donio je neke promjene u Appleu u kojem je Tim Cook sada najveće ovlasti kada je u pitanju dizajn dao Jeffu Williamsu, izvršnom operativnom direktoru kojem će odgovarati lider dizajnerskog tima Alan Dye i Evans Hankey.

Williams je u Appleu više od 20 godina te od početka ovog desetljeća upravlja globalnim operacijama kompanije, a posljednjih se dana u medijima o njemu sve više govori kao o potencijalnom nasljedniku Tima Cooka.

 

 

Trenutačno, naravno, nema nikakvih naznaka da bi Cook uskoro mogao napustiti mjesto izvršnog direktora Applea jer kompanija konstantno ostvaruje dobre poslovne rezultate i veliki profit, no svakako je zanimljivo vidjeti koga mediji i ljudi koji su dobro upoznati sa situacijom u Appleu smatraju potencijalnim novim liderom kompanije.

Williams je vodio razvoj Appleovog sata i blisko surađivao s odjelom zaduženim za njegov dizajn, a upravo je on zaslužan za promjenu strategije na tržištu satova – umjesto kao na modni dodatak, fokus Apple Watcha prebacio je na zdravlje i fitness, što se pokazalo kao pun pogodak.

Kao potencijalne negativne strane zbog kojih je pitanje kako bi se snašao kao izvršni direktor Applea, neki mediji mu spočitavaju nedostatak vizije te ga opisuju kao osobu koja odlično upravlja trenutačnim operacijama, no nema viziju kako dugoročno voditi kompaniju.

S novom pozicijom Williams ima mogućnost kritičarima dokazati suprotno, a o poziciji izvršnog direktora Applea, osim u slučaju nekih izvanrednih okolnosti, trenutačno još ne treba razmišljati, već se može posvetiti vođenju globalnih operacija kompanije te nadgledanju odjela zaduženih za dizajn novih proizvoda pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se odlazak Ivea i nove odgovornosti Williamsa direktno odraziti i na dizajn novih generacija postojećih Appleovih uređaja.

Izvor: manager.ba

Komentar-Kommentar-Comment