SwissBiHSwissBiH

Jedan od lidera u kripto svijetu dobio državljanstvo Crne Gore


Autor: SwissBiH

Jednom od najvećih stručnjaka u blokčejn industriji, suosnivaču Ethereuma, Vitaliku Buterinu dodijeljeno je državljanstvo Crne Gore, saopštilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS).

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Oni su dodali da je Buterinu državljanstvo dodijeljeno u u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Ethereum je druga najveća kriptovaluta na svijetu, nakon Bitcoina.

– Buterin je stekao crnogorsko državljanstvo prijemom, na prijedlog predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, a nakon inicijative ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i mišljenja tog resora. Ministar unutrašnjih poslova (MUP), Sergej Sekulović je, prepoznajaći značaj ove inicijative, donio odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina na prijedlog premijera i uručen mu je pasoš Crne Gore – piše u saopštenju MFSS.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je “grupa svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti boravila u Crnoj Gori na poziv ministra Spajića, a saradnja sa njima je od posebnog značaja za doprinos razvoju crnogorske ekonomije, privlačenje investicija i otvaranje visoko-platežnih radnih mjesta u toj industriji”.

– Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije će doprinijeti daljoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kripto industrije u našoj državi. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto-domaćeg proizvoda – kazali su iz MFSS.

Buterin je nakon nedavnog panela “Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija”, kazao da Crna Gora mora imati dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija da bi građani osjetili korist od ove tehnologije.

Ministar sa neviđenom idejom do sada

Nova ideja crnogorskog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića o tome da spoji kriptosvijet sa realnom ekonomijom iznenadila je mnoge. I sam ministar je rekao da radi ono što nijedna zemlja nije, a kada se “stvari malo povežu” teško je ne postaviti pitanje ima li Spajićeva nova ideja veze s njegovom biografijom i iskustvom.

Spajić je rekao da planira da napravi Arbitražni sud u Crnoj Gori za pametne ugovore, koji bi bio internacionalnog karaktera i povezivao bi kriptosvijet i realni svijet, prenosi Blic.

Rekao je da bi nova ideja, ukoliko uspije, mogla da bude velika šansa za ekonomiju Crne Gore ali i za njene građane.

Ukoliko ideja zaživi, tvrdi, veliki broj kompanija bi mogao da dođe u Crnu Goru, a samim tim otvara se mogućnost za oko 10.000 građana koji bi mogli da budu direktno zaposleni u ovoj industriji.

– Ovakvu ideju do sada još nijedna država nije sprovela, pa čak ni razmišljala o njoj. S obzirom da se Crna Gora po pitanju ekonomije oslanja na dvije industrije, ova ideja bi bila od velikog značaja za državu, jer bi dolazak ljudi i kompanija bio neminovan – rekao je Spajić.

Izvor: BiznisInfo

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment