SwissBiHSwissBiH

JEF – Digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja


Autor: Anera

Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović otvorila je danas dvodnevni Jahorina ekonomski forum na kojem su se okupili brojni predstavnici privrednog sektora iz BiH i Srbije kako bi razgovarali o digitalizaciji i inovacijama.

Ovaj četvrti forum organiziralo je Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a tema je “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Cilj skupa je da se ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno značaj praćenja trendova i zaostatak za trendovima u svijetu.

Organizatori su naglasili da je BiH, ali i regionu potrebno povezivanje informatike i industrije kako bi ekonomija uhvatila korak sa ovim izazovima, ali se i omogućilo da se izbjegnu posljedice.

Cvijanović je na otvaranju napomenula da su promjene u ovom vremenu toliko značajne i upečatljive da traže dodatno razmišljanje na koji način ići u korak s tim promjenama, a  da bi se znalo na koji način se kretati na privrednom, socijalnom, adminsitrativnom i sigurnosnom planu.

”Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naša budućnost izgledat će značajno drugačije od svega na šta smo navikli, a četvrta industrijska revolucija iz korijena će promijeniti svijet kakav poznajemo. Kičma te revolucije su tehnologije koje spajaju fizičke, digitalne i biološke sfere”, dodala je.

U svijetu bujaju, ističe Cvijanović, potpuno nove oblasti ekonomije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, internetu, novim materijalima, robotici, autonomnim vozilima, 3-D štampi, pohranjivanju energije i podataka te nanotehnologijama, a većina nekadašnjih industrijskih grana danas su prevaziđene.

Digitalna ekonomija pruža neslućene mogućnosti za razvoj novih privrednih grana i značajan ekonomski rast, te je Cvijanović iznijela podatak da će ukupna vrijednost svjetske digitalne ekonomije bilježiti ogroman skok u narednom periodu, a u digitalnoj ekonomiji krije se ogroman potencijal za razvoj.

”Najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti je proboj na strana tržišta, a osnovni preduvjet za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda”, istaknula je.

Ocijenila je i da je savremeno znanje ključ uspjeha u 21. vijeku, ali iako postoji kreativni potencijal ova cijela regija daleko zaostaje za zemljama Evropske unije u inovativnom smislu.

Mišljenja je da nedostaje dovoljno školovanih stručnjaka, uz ocjenu da će 65 posto današnjih prvačića za 20 godina raditi na poslovima koji danas uopće ne postoje, zato je nužno napraviti veliki zaokret u oblasti obrazovanja kako bi mlade ljude pripremili za sticanje vještina koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu.

Prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 4.0 Svjetskog ekonomskog foruma koji obuhvata 140 zemalja, Bosna i Hercegovina je na 91 poziciji, a od 12 stubova koje prati Izvještaj, upravo u oblasti sposobnosti inoviranja BiH ostvaruje najslabiji rezultat i na 114. je mjestu.

”Posebno zabrinjava podatak da je BiH tek na 131. mjestu prema sposobnosti saradnje više aktera, odnosno sposobnosti privrede i inovatora da ostvare saradnju”, smatra Cvijanović.

Putem Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske realizirano je sedam projekata vrijednosti 6,6 miliona KM od kojih se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije.

Zbog svega toga, podvukla je predsjednica RS-a, da je ovaj forum odlična prilika za suočavanje s teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, te da se razmijene primjeri dobre prakse.

Forum je otvorio izvršni direktor SWOT-a Saša Grabovac koji je kazao da je četvrta industrijska revolucija već uveliko pčela, a digitalne tehnologije dramatično brzo se razvijaju i zbog toga se ne smiju dalje odlagati investicije u tom smislu.

Nakon zvaničnog otvaranja uslijedio je prvi panel nazvan “Značaj inovacija za ekonomski razvoj” koji je uvodnim obraćanjem otvorila predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Skupu prisustvuje nekoliko ministara u Vladi Republike Srpske i drugi zvaničnici, predstavnici institucija, poslovne i akademske zajednice i brojnih domaćih i stranih kompanija.

Tokom skupa bit će održan niz panel-diksusija, a teme su “Aktuelni trendovi u energetskom sektoru”, “Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacijskih kompanija” te poseban panel posvećen obrazovnom sistemu u 21. vijeku.

Izvor: Poslovnenovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment