SwissBiHSwissBiH

Kako Big Tech kompanije zarađuju milijarde?


Autor: SwissBiH

Na kraju 2021. godine, pet Big Tech – koju čine Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta (Facebook) i Microsoft – ostvarili su zajednički prihod od 1,4 biliona (hiljadu milijardi) dolara. Prema Visual Capitalistu, postoje dva glavna načina na koja ovi tehnološki divovi ostvaruju svoj prihod – ili prodaju proizvod krajnjim potrošačima ili ga tretiraju kao robu i “preprodaju” drugima.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Apple, Microsoft i Amazon spadaju u prvu kategoriju. Kao i većina tradicionalnih kompanija, one nude kupcima fizički (ili digitalni) proizvod u zamjenu za novac. Dakle, više od polovine Apple-ovog prihoda dolazi od prodaje iPhone-a, dok usluge u oblaku Azure generiraju skoro trećinu ukupnog prihoda Microsofta, a Amazonove online trgovine čine skoro polovinu prihoda kompanije.

S druge strane, Meta i Alphabet rade stvari malo drugačije. Umjesto da prodaju pravi proizvod, ova dva diva većinu svog novca zarađuju prodajom pažnje svoje publike. Skoro 98 posto Meta-ine zarade dolazi od oglašavanja na Facebooku, dok je udio Alphabeta u Google oglasima 81 posto. Zajedničko za svih pet kompanija je da su prethodnih godina ostvarile vrtoglav rast prihoda (ovaj trend su poremetili njihovi finansijski izvještaji za prvi kvartal 2022. godine).

U 2019. godini, prije pandemije, ukupni prihod Big Tech petorice porastao je za 12 posto. Sljedeće godine, unatoč pandemiji – ili možda zahvaljujući njoj, dok su kupci ostajali kod kuće i koristili tehnologiju i više naručivali usluge i proizvode – njihov zajednički prihod porastao je za još 19 posto. A u fiskalnoj 2021. zabilježili su kombinovani rast prihoda od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrano po narudžbi, Amazon ostvaruje 47,3 posto prihoda od e-prodaje i čak 22 posto na račun raznih naknada za dostavu koje su direktno povezane s tim, dok samo 13,2 posto otpada na AWS (Amazon Web Services) i 6,8 posto na Amazon. Prime streaming servis.

Apple ostvaruje nevjerojatnih 52,5 posto prodaje iPhone telefona, dok njegov udio digitalnih muzičkih i video usluga u ukupnom prihodu iznosi 18,7 posto. Mobilni uređaji – od slušalica, preko pametnih satova, do naočara i slušalica – doprinose 10,5 posto, ali su u stalnom porastu u posljednjih nekoliko godina.

Alphabet ostvaruje 69 posto prihoda putem online oglašavanja putem svojih aplikacija, a još 12,3 posto putem Google Adsa, ali Meta je u potpunosti ovisna o reklamnom poslovanju, jer joj oglasi na društvenoj mreži Facebook donose čak 97,5 posto ukupne zarade.

Konačno, Microsoft, koji je u protekloj deceniji svoje poslovanje stratificirao u nekoliko segmenata. Čuveni Windows operativni sistem više nije glavna perjanica poslovanja kompanije, jer donosi samo 13,8 posto prihoda.

Microsoft Azure proizvodi za servere i poslovanje u oblaku doprinose 31,3 posto, dok Office proizvodi i usluge čine 23,7 posto ukupnog prihoda. Zanimljivo, Microsoft je povećao svoj udio u igricama jer na njih otpada 9,1 posto zarade, a društvena mreža LinkedIn 6,1 posto

Izvor: Beta.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

 

Komentar-Kommentar-Comment