SwissBiHSwissBiH

KAKO MILENIJALCI MIJENJAJU SVIJET INVESTICIJA: Direktori kompanija sada moraju biti i svjetski lideri


Autor: NAL

 

Larry Fink, investicijski menadžer koji upravlja sa šest biliona dolara u BlackRocku, u januaru 2018. godine pokrenuo je raspravu među poslovnim liderima kada je izvršnim direktorima kompanija poslao pismo u kojem se navodi da kompanije moraju učiniti više od pukog ostvarivanja profita.

On je napisao da je od krucijalnog značaja da kompanije načine “pozitivan doprinos društvu”, te da će ih smatrati odgovornim za to.

Pošto je pismo stiglo od najvećeg investitora na svijetu, ono je shvaćeno kao prekretnica u žustroj raspravi o stanju globalnog kapitalizma. Direktori su počeli pričati o “svrsi” svojih kompanija, ne samo u visokoumnim izjavama o misiji kompanije već i u izveštajima koje podnose vladama i investitorima. Drugi nisu bili oduševljeni ovim izazovom

Onda su direktori ovog januara primili nove upute od Finka. Kompanije, napisao im je, ne mogu samo da imaju svrhu; one moraju da budu lideri u podeljenom svetu.

“Akcionari podstiču kompanije da se bave društvenim i političkim pitanjima – naročito pošto vlade ne uspijevaju da se njima bave efikasno”, napisao je Fink u svom posljednjem pismu.

Kompanije su se u toku protekle godine suočile sa pritiskom da zauzmu stranu u pitanjima kao što su klimatske promjene, kontrola oružja i treba li sarađivati sa Pentagonom.

Izvršni direktori morali su odlučiti hoće li stajati uz princa Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana na konferenciji o ubistvu novinara Jamala Khashoggija. Veći dio biznis zajednice povukao se sa događaja po cijenu da to ugrozi odnose sa Arapima.

BlackRock je čitave prošle godine promovirao promjene, uključujući i glasanje o rezoluciji koja predviđa da kompanija za proizvodnju oružja “Sturm, Ruger & Company” bude transparentnija u pogledu sigurnosti svojih proizvoda.

BlackRock je, također, osnovao društveno odgovorne investicione fondove koji isključuju industrije duhana, vatrenog oružja i uglja.

“Nisam znao da je Larry Fink postao bog”, rekao je milijarder Sam Zel dan nakon što je Larry Fink poslao pismo prošle godine. Warren Buffet, direktor “Berkshire Hathawaya” rekao je da ne smatra da je uloga investitora forsirati svoje stavove na način na koji to čini Fink.

Fink je u posljednjem pismu naveo da “nema namjeru” govoriti kompanijama šta bi trebalo da bude njihova svrha. Ali on je također istakao ono za šta se dugo zalagao ekonomista Milton Friedman, da je jedina društvena odgovornost kompanije njen profit.

“Svrha nije samo puka težnja ka profitu, već oživljavanje sila potrebnih za njegovo ostvarivanje”, napisao je Fink.

Zaposleni u Googleu prošle godine štrajkovali su zbog načina na koji kompanija tretira optužbe za seksualno uznemiravanje, a održali su i protest zbog saradnje sa Pentagonom.

“Ovaj fenomen će samo napredovati kada milenijalci, ili čak mlađe generacije, zauzmu važne pozicije u kompanijama”, napisao je Fink.

Prioriteti generacije milenijalaca, dodao je on, u potpunosti će izmijeniti metriku koja se koristi u investicijama.

“Ova generacija neće donositi odluke samo iz ugla zaposlenih već i iz perspektive investitora, a svijet će doživeti najveći transfer bogatstva u istoriji: 24 biliona dolara bit će preneseno sa bebibumera na milenijalce”, napisao je Fink. “Kada se ta promjena dogodi i preferencije investitora se preoblikuju, društvena, politička i pitanja životne sredine bit će od sve većeg značaja za korporativne vrijednosti.”

Izvor: BosniaTimes / (TBT, NYT)

Komentar-Kommentar-Comment