SwissBiHSwissBiH

Kako pokrenuti vlastiti biznis a zadržati regularni posao


Autor: SwissBiH

Sijalica iznad tvoje glava se iznenada upalila i siguran si da imaš ideju od milijun dolara. No, trebaš li napustiti svoj posao kako bi pokušao da je ostvariš?

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Izbor nije nimalo lagan, a pravi odgovor ne postoji. Možda bi najbolje bilo da zadržiš svoj regularni posao a da istovremeno započneš razvijanje svoje ideje, da vidiš dokle ćeš stići.

Naravno, stalni posao od oko 40 sati sedmično neće ti ostaviti mnogo vremena za privatni život i biznis, ali to neće trajati zauvijek.

Kada tvoj biznis zaživi, moći ćeš mu se posvetiti u potpunosti.

Evo nekoliko savjeta kako razvijati privatni biznis naporedo s regularnim poslom.

Kreni malim koracima

Tvoj biznis ne može zaživjeti preko noći. Za to treba vremena, nekoliko mjeseci ili godina. Stoga nema potreba da žuriš i da odmah počneš trošiti 40 sati tjedno na svoju ideju, s obzirom na to da već imaš gust raspored.

Stoga kreni malim koracima, posveti tome jedan sat navečer, a kasnije dodaj još jedan sat ujutro. Prvih nekoliko sedmica odredi raspored koji ti odgovara, u zavisnosti od toga kada imaš vremena i jesi li jutarnji ili večernji tip.

Kada uspostaviš raspored, redovno ga se pridržavaj.

Ne ruši mostove

Iako pokrećeš svoj biznis, ne zanemaruj obaveze prema svom trenutnom poslodavcu. Trudi se da svoje obaveze na poslu izvršavaš kao i ranije, da budeš maksimalno skoncentriran i posvećen. Ne obavljaj stvari vezane za tvoj biznis tijekom radnog vremena.

Tvoj profesionalni integritet i ugled tako će ostati netaknuti. Osim toga, tvoj trenutni poslodavac možda će ti nekada biti partner.

Testiraj, testiraj, testiraj

Svoju ideju moraš dobro testirati. Ako tvoj proizvod nitko ne bi kupio, onda samo trošiš vrijeme i novac. Testiraj ideju kod tvojih prijatelja i porodice, razgovaraj s potencijalnim mušterijama itd. Napravi prototip svoje ideje i pokušaj da je negdje prezentiraš. Ne pokreći ništa dok ne budeš siguran u isplativost ideje.

Postavi realne ciljeve

Uspješni ljudi često postavljaju tri vrste ciljeva – dnevne, sedmične i mjesečne, kako bi se bolje organizirali.

Dnevni ciljevi su obično oni koje možeš precrtati kad ih obaviš, kao što su slanje nekog e-maila. Sedmični su nešto kompliciraniji, kao naprimjer dizajniranje web stranice.

Mjesečni su veoma važni zadaci: zvanično pokretanje web stranice prvi mjesec, prva prodaja treći mjesec,  napuštanje regularnog posla šesti mjesec, primanje prvog uposlenika deveti mjesec…

Investiraj razumno u svoj biznis

Umjesto da uzimaš ogromne kredite, pokušaj da ulažeš ono što možeš od svoje zarade u novi biznis. Radi tako barem u početku, dok se ne pokaže isplativost tvoje ideje. Zato je potrebno da zadržiš svoj posao.

Nađi partnera

Pokretanje biznisa je težak zadatak, a ako to radiš uz svoj redovni posao onda je naročito teško i stresno. Stoga bi bilo dobro da nađeš partnera. S njim ćeš dijeliti radne obaveze, stres, ulaganja itd.

Važno je da nađeš partnera koji će imati drugačije sposobnosti i vještine od tvojih, ali takve da se dobro uklapate.

Naprimjer, ako si stručnjak za marketing, ne treba ti još jedan stručnjak za marketing. Bilo bi korisnije da nađeš nekoga tko je vrhunski stručnjak za, recimo, digitalne tehnologije, tako da on obavlja jedan dio posla, koji je vezan za izradu web stranice, aplikacija, itd., a ti drugi.

Koncentriraj se na posao

Kada radiš na svom biznisu ugasi televizor i mobitel i sve drugo što ti odvraća pažnju. Nikad nemoj raditi više stvari odjednom, jer tada nećeš ništa uraditi kako treba.

Investiraj zaradu

Kada počneš zarađivati novac, najbolje bi bilo da kompletnu zaradu ispočetka ulažeš u svoj biznis, kako bi se on razvio do te mjere da možeš napustiti svoj posao.

Ne zaboravi obitelj

Kakve god da su tvoje obaveze, ne zaboravi obitelj, za koju uvijek moraš naći vremena. Neophodno je da provedeš određeno vrijeme dnevno s najdražima.

Ne dozvoli da ti posao potpuno „preotme život“. Sagorijevanje neće povećati tvoju produktivnost, i moraš naći vremena za odmor i razonodu

Izvor: Manager.ba

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment