SwissBiHSwissBiH

Kineski izvoz iznad očekivanja dok se trgovinski rat s SAD-om zahuktava


Autor: Anera

Američki predsjednik Trump nastavio je sa svojom politikom pritiska na Kinu, dok u Washingtonu traju pregovori trgovinskih izaslanstava. U ponoć je na snagu stupila nova Trumpova mjera. Povećao je carine na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode s 10 na 25 posto.

Kineski izvoz u svibnju je usred jačanja trgovinskog rata s SAD-om i uprkos sumornim prognozama neočekivano ojačao, dok je uvoz smanjen više od očekivanog, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak.

Obračun dvaju najvećih svjetskih gospodarstava kulminirao je prošli mjesec kada je američki predsjednik Donald Trump povećao carinske stope na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe.

Unatoč tome, kineski izvoz u svibnju je na godišnjoj razini porastao za 1,1 posto, nakon što je u travnju pao za 2,7 posto, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

Analitičari su u anketi Bloomberg Newsa prognozirali pad za 3,9 posto.

S druge strane, kineski je uvoz na godišnjoj razini potonuo za 8,5 posto, nakon 4-postotnog rasta u travnju.

Trgovinski višak porastao je u svibnju na 41,7 milijardi dolara, u odnosu na 13,8 milijardi dolara u travnju.

Trgovinski razgovori između Pekinga i Washingtona su zapeli, a obje zemlje prijete da će međusobno uvesti još više carine.

Trump je na crnu listu stavio kineski telekomunikacijski div Huawei i upozorio da bi mogao nametnuti carine na uvoz gotovo svih preostalih proizvoda iz Kine, vrijednih više od 300 milijardi dolara.

Peking je odgovorio na Trumpovo zadnje povećanje carina višim carinama na uvoz 60 milijardi dolara američkih proizvoda od 1. lipnja.

Kina također priprema crnu listu “nepouzdanih” kompanija i prijeti mogućnošću zaustavljanja izvoza rijetkih minerala u SAD, ključnih za proizvodnju mnogih proizvoda visoke tehnologije.

Očekuje se da će se Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na summitu G20 u Japanu krajem mjeseca.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je u subotu na sastanku ministara financija G20 da će se za svaki dogovor s Kinom pričekati sastanak dvojice predsjednika krajem mjeseca, ali da je Washington spreman nametnuti nove carine ako ti razgovori ne uspiju.

Izvor: N1info.hr

Komentar-Kommentar-Comment

%d bloggers like this: