SwissBiHSwissBiH

Koliko je online shopping siguran u uvjetima pandemije?


Autor: SwissBiH

Krenulo je sa zatvorenim školama i online nastavom, a tijekom prošlog tjedna, odlasci u kafiće, restorane, teretane i neprehrambene trgovine postali su strogo zabranjene i nemoguće radnje. Preko noći morali smo se suočiti s jednim novim stilom života.

I dok znanstvenici diljem svijeta pokušavaju naći odgovor i rješenje na novonastalu situaciju s koronavirusom, u našem mikro svijetu, na nama je da iskoristimo najbolje od onog što nam je trenutno omogućeno, a da se pri tome ne zaboravimo pridržavati svih mjera opreza i zaštite, prenosi slobodnadalmacija.hr

Socijalna izolacija tako nas je potaknula na smišljanje i bavljenje brojnim aktivnosti za koje inače nismo imali vremena, ali osnovne životne potrebe, poput odlazaka u trgovinu, i dalje su prisutne.

Zatvorene trgovine, donekle su nam to otežale, no mogućnost online shoppinga rješava gotovo sve probleme čak i u ovoj situaciji. Ipak, brojna su pitanja vezana uz ovu temu, koja se u vremenu konstantne dezinfekcije, nameću sama od sebe.

Nedavno smo vas u našem tekstu o nabavci osnovnih namirnica informirali o brojnim online mogućnostima uz koje vam na vrata svakodnevno može stići svježa riba iz Gastro ribarnice Brač, voće, povrće, med i kvalitetna vina iz Vrgorca, te zdrava hrana iz Bio trgovine i Evergreena, no pitate se što je s neprehrambenim artiklima.

ŠTO S PAKETOM KADA STIGNE NA KUĆNU ADRESU?

Pobornici online shoppinga već godinama bruse svoju praksu izbjegavanja trgovina i naručivanja isključivo internetskim putem, no posljednjih dana postavlja se pitanje koliko su zapravo paketi koji nam stižu na kućnu adresu sigurni.

Kolika je vjerojatnost da se na paketu prenese koronavirus, koji može zaraziti vas i vaše ukućane, pitanje je koje muči mnoge.

Znanstvenici poručuju da je mogućnost zaraze koronavirusom preko dostavljenog paketa izrazito niska čak i da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Naime, prije no što li neki proizvod dođe na police trgovine, on dulje vrijeme stoji u skladištu. Sve i da se na njemu nalazio virus i u odgovarajućim uvjetima umro bi dok bi došao do polica.

U slučaju da vam naručeni paket stiže brzom dostavom te bude isporučen već sutra ili prekosutra, također ne biste trebali imati razloga za brigu, budući da su paket, ali i stvari u njemu bile dovoljno dugo u skladištu da bi virus na njima preživio.

No, stvari nisu uvijek apsolutno jednostavne i sigurne kao što se čine, tako da se mjere predostrožnosti i dezinfekcije paketa ipak preporučuju. Dodatan razlog tome jest i kontakt s dostavljačem što nas dovodi do interakcije s drugim ljudima koja se pokazala kao najopasniji faktor u prijenosu virusa.

KOLIKO SU DOSTAVLJAČI PAKETA SIGURNI DOK OBAVLJAJU SVOJ POSAO?

Jedna od profesija koja se ne može obavljati od doma ili putem interneta jest i sama dostava paketa. Zaposlenici u pošti i ostalim dostavnim službama tako su i u vrijeme izolacije svakodnevno u bliskom kontaktu s velikim brojem ljudi, ali i predmetima za koje ne mogu biti sigurni jesu li potencijalni izvor zaraze.

Nedavna istraživanja pokazala su da se koronavirus na kartonu može zadržati i do 24 sata, dok je slučaj s plastikom i nehrđajućim čelikom višestruko veći.

Vozači dostavnih službi, zbog velikog rizika od kontakta s koronavirusom, štite se maskama i rukavicama, no zbog interakcije s velikim brojem ljudi, opasnost za njih itekako postoji.

Stoga predlažemo, nastavite držati preporučenu distancu s drugim osobama, a pakete preuzimajte sa zaštitnim rukavicama, nakon čega bi ih bilo preporučljivo dezinficirati.

NARUČILI STE ODJEĆU PREKO INTERNETA I SAD VAS JE STRAH MOGUĆE ZARAZE?

Informacije o tome kako se virus prenosi iz dana u dan se mijenjaju, pa dok neki tvrde da nije sigurno da se može prenijeti preko odjeće, ipak se savjetuje odjeću i cipele u kojima ste boravili vani, oprati odmah po dolasku doma. Kontrolirati virus ne možemo, no pokušati spriječiti njegov razvoj u našem domu, možemo pokušati.

Stoga se preporučuje, sve predmete u kojima ste boravili na javnim površinama, temeljito oprati s deterdžentom i vrućom vodom, a odjeću prati na što višim temperaturama u perilici rublja.

Isti je savjet i za odjeću koju ste naručili putem interneta. Nakon što ste se pobrinuli da je paket koji vam je stigao na adresu čist, te da ste se pridržavali pravila tijekom interakcije s dostavljačem, odjeću koja vam je dostavljena odmah ubacite u perilicu rublja i  tretirajte je na najvišoj dozvoljenoj temperaturi.

Sa sigurnošću se ne može tvrditi kolika je opasnost od širenja koronavirusa, kada je u pitanju online kupnja, no budete li se pridržavali svih mjera opreza, možete biti sigurni da ste poduzeli sve da zaštitite i sebe i ljude u svojoj okolini.

Prilikom online kupnje:

– koristite isključivo provjerene stranice

– kupujte samo ono što vam zaista treba

– kad već kupujte, podržite male proizvođače

– ne naručujte predmete koje već unaprijed planirate vratiti

– pridržavajte se svih mjera opreza prilikom preuzimanja paketa i interakcije s dostavnom službom

Izvor: Manager.ba
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment