SwissBiHSwissBiH

Komparativni pregled: Pogledajte u kojoj zemlji regije je najbolje poslovati


Autor: Anera

Poduzetnicima je nerijetko potreban savjet o osnivanju kompanije, širenju poslovanja u okolne države i infromacija o regulativi koja je specifikum svake države. Mnogo različitih informacija je potrebno kako bi donijeli odluku u kojoj zemlji regije poslovati, i koje specifične olakšice i poticaje koristiti.

Unija kao međunarodno računovodstvo ima mogućnost da objedini sve te podatke na jednom mjestu.

“Naše kancelarije u BiH, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori su pripremile komparativne podatke o poreskoj regulativi, o obavezi dostavljanja finasijskih izvještaja, obavezi izdavanja računa, isplatama zaposlenih i brojne druge korisne informacije”, navode iz Unije.

U tabeli ćete jasno vidjeti da opšte PDV stope variraju od 17% u Bosni do 25 % u Hrvatskoj i da se PDV prijave dostavljaju u vrlo različitim rokovima.

U BiH je to i dalje do 10. u mjesecu, u Sloveniji se podnošenje PDV prijave i plaćanje obveze PDV-a vrši najkasnije do zadnjeg radnog dana mjeseca nakon isteka poreznog razdoblja, u Srbiji je rok od 15 dana po isteku poreskog perioda, Hrvatska do 20-tog dana u mjesecu za prethodni mjesec ili prethodno tromjesečje, zatim u Crnoj Goroj je rok do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, te Makedonija do 25. u mjesecu po završetku mjeseca/kvartala na koji se odnosi PDV prijava.

“Ako gledamo regiju u cjelini, prema poreskim regulativama, Makedonija u prosjeku ima najniže poreske stope, ali i gotovo najviši minimalni kapital potreban za osnivanje d.o.o. Posmatrajući regiju iz aspekta zarada, Makedonija je u začelju, gdje Slovenija daleko prednjači sa minimalnom mjesečnom zarada u neto iznosu od 886,63 €. Bosna i Hercegovina bi dobru regionalnu praksu trebala ‘prepisti’ u aspektu uvođenja posebnih PDV stopa koje su prisutne na cijelom Balkanu. U BiH još uvijek nema porez na dividendu i Zakona o elektronskom potpisu i pečatu, te su i to nedostaci koji mogu unaprijediti poslovanje i pomoći napredak”, kazali su iz Unije za portal Akta.ba.

Također, komparativni pregled prikazuje da se poreski poticaji u pojedinim zemljama regije daju novoosnovanim kompanijama, onima koji zapošljavaju osobe mlađe od 30 godina, kompanijama koje imaju trošak za obrazovanje uposlenih, te investitorima u nerazvijenim opštinama.

Osim toga, tabela omogućava da imate komparativan pregled primanja radnika u gore navedenim državama.

“Zainteresovani za pokretanje biznisa u BiH ili regiji mogu u tabeli pronaći i osnovne korake za osnivanje društva, a za detaljnije pojašnjenje pozivamo na informativni sastanak”, poručuju iz Unije.

Tabelu sa objedinjenim podacima za 6 zemalja regije možete besplatno preuzeti na svoj računar ili mobilni uređaj tako što ćete kliknuti na prilog ispod

 

Komentar-Kommentar-Comment