SwissBiHSwissBiH

Korona “ugasila” 21.000 radnih mjesta u Crnoj Gori


Autor: SwissBiH

U Crnoj Gori je na kraju maja 2021. godine na evidenciji Zavod za zapošljavanje (Z ZCG) bilo 56.385 nezaposlenih ili gotovo za 21.000 više nego na dan proglašenja epidemije, 14. marta prošle godine, kada ih je bilo 35.429.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Ako se porede podaci iz maja prošle i maja ove godine, broj nezaposlenih je povećan za 14.191 osobu, sa lanjskih 42.194 na 56.385, dok je stopa nezaposlenosti porasla sa 17,89 procenata na 24,3 odsto, piše Pobjeda.

“Prema zvaničnim statističkim podacima, najveći pad broja zaposlenih zabilježen je u djelatnostima trgovina na veliko i malo, i popravka motornih vozila i motocikala. U ovim djelatnostima je na kraju 2019. godine bilo 39.834 zaposlenih, dok je na kraju 2020. godine bilo registrovano 34.922 zaposlenih”, rekla je za Pobjedu zamjenica generalnog sekretara Unije samostalnih sindikata Crne Gore (US SCG) Ivana Mihajlović.

Dodala je da su upravo u tim djelatnostima najviše zastupljeni ugovori o radu na određeno vrijeme, koji usljed krize izazvane virusom korona značajnom broju zaposlenih nisu produžavani.

“S druge strane, u ovom kontekstu, trebalo bi imati u vidu i činjenicu da smo tokom 2020. bili suočeni sa brojnim izazovima koji su drastično uticali na prošlogodišnju turističku sezonu, usljed čega nije bilo potrebe za angažovanjem većeg broja lica u trgovini, što je bio slučaj sa sezonskim poslovima u svim prethodnim godinama”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li je po mišljenju sindikata država, odnosno vlada, uradila dovoljno da se sačuvaju radna mjesta, ona je ocijenila da je epidemija ogolila stvarnost, pokazala da neoliberalizam stoji na klimavim nogama i da tržišta, bez jake intervencije države, ne mogu sama da riješe probleme s kojima se suočavaju, prenijela je agencija Tanjug

Izvor: Tanjug

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment