SwissBiHSwissBiH

Košarac: Neće biti privilegovanih pri izvozu mesa u Tursku


Autor: Anera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac oglasio se saopćenjem za javnost povodom tvrdnji bivšeg resornog ministra Mirka Šarovića “da su svi problemi pri izvozu junećeg mesa u Tursku nastali novim sazivom Ministarstva, koji je sklapao nove poslovne aranžmane”.

“Nakon što sam informiran o nepravilnostima prilikom izvoza, podržao sam mjeru Ureda za veterinarstvo BiH da donese Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata. Ja nemam dilemu – moramo spriječiti malverzacije i manipulacije, ali i omogućiti domaćim proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH jednake uslove za plasman robe i fer utakmicu na tržištu. Dosad to nije bio slučaj”, naveo je Košarac.

Dodao je da je firma ‘Tareks’ poslovala samo s jednom firmom koja vrši klaoničarsku djelatnost, a koja pri tome nije otkupljivala domaću proizvodnju, što je uočeno prilikom redovne inspekcijske kontrole Ureda za veterinarstvo BiH.

“Moj stav je u potpunosti jasan – u izvoz mesa u Tursku moraju biti uključeni klaonički kapaciteti iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, uz uslov da otkupljuju domaće proizvode iz oba entiteta. Želim istaći da sam za ovaj model dobio podršku ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH. Dakle, s firmom ‘Tareks’ poslovat će svi klaoničarski kapaciteti iz oba entiteta u BiH, a koji su certifikovani od turske strane. Neće biti privilegovanih, kako je to bilo u vrijeme mandata mog prethodnika Šarovića”, dodao je Košarac.

Podsjetio je da klaoničke kapacitete definiše turska strana na temelju certifikata koje izdaju turski inspektori i Ured za veterinarstvo BiH. Da li određena klaonica radi ispravno i poštuje tražene uslove, treba da utvrdi Ured za veterinarstvo BiH i inspektori iz Turske.

“To pitanje nije u nadležnosti Ministarstva na čijem sam čelu, što bi moj prethodnik trebalo da zna. Ja očekujem od Ureda za veterinarstvo BiH da sankcioniše svaku nepravilnost, kako neodgovorni pojedinci ne bi ugrožavali šanse čestitih domaćina da svoje proizvode plasiraju na tržište Turske”, naveo je Košarac.

Dodao je da je u cilju zaštite domaće proizvodnje predložio, a potom i dobio podršku nadležnih entitetskih ministara, da krenu u proces elektronskog čipovanja stoke, što će biti dodatni preduslov za organizaciju nultog popisa, a čime bi ispunili sve uslove kako bismo mogli pratiti mjere sljedivosti.

“Moram reći i da je simptomatično da smo naslijedili takvo stanje da firme iz Republike Srpske ne učestvuju ni u izvozu pilećeg mesa u EU. Naša sljedeća aktivnost će biti da svim firmama, dakle i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, koje se bave izvozom pilećeg mesa obezbijedimo ravnopravan tretman. Od Ureda za veterinarstvo BiH već sam tražio da se u taj vansjkotrgovinski posao ravnomjerno uključe firme iz oba entiteta”, naveo je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: akta.ba
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment