SwissBiHSwissBiH

Krajina ima najveće farme visokokvalitetnih muznih grla


Autor: Anera

Krajiški stočari sa 40 posto udjela u proizvodnji mlijeka prednjače u Federaciji BiH, ali uprkos porastu proizvodnje, stari problemi uzimaju danak-od neredovne isplate podsticaja, posebno onih sa federalnog nivoa, nepovoljnih kreditnih linija za poljoprivrednike, pa do problema nedostatka radne snage, koji je u posljednje vrijeme sve izraženiji, piše portal krupljani.ba.

Svi nivoi vlasti moraju podržati i olakšati prozivodnju mlijeka u USK-a, kako bi se prevazišli problemi krajiških stočara i poljoprivrednika.

Vlada USK-a ove godine je, pored redovnih sredstava iz kantonalnog budžeta, odlučila da se na ime poticaja, podrže one koji imaju dobru ideju za pokretanje biznisa ili nadogradnju već postojećih kapaciteta u poljoprivredi i stočarstvu, rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva.

Radi se o nepovratnim sredstvima, a osigurana je i podrška za mlade u vidu finansiranja start up projekata.

Međutim, poljoprivredna proizvodnja ovisi o mnogim faktorima, prvenstveno vremenskim prilikama, koje su početkom godine bile nepovoljne, pa iako je došlo do stabilizacije, proteklih godina su upravo ove neprilike za privrjeđivače iz oblasti agrara, stvarale mnogo problema.

Poljprivrednici mogući izlaz vide u osiguranju povoljnih kreditnih linija i bespovratnih sredstava, kako bi mogli osavremeniti mehanizaciju i opženito ojačati infrastrukturu. To bi, kažu, trebali osigurati nadležni, jer ipak iz poljoprivrede se dobrim dijelom pune i budžeti.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment