SwissBiHSwissBiH

Linnovate Tehnološki park pomaže razvoj poduzetništva u Livnu


Autor: Anera

Linnovate Tehnološki park iz Livna, kroz razne programe i rad s mladim ljudima, financijski je pomogao u pokretanju dvije tvrtke u Livnu.

Riječ je o obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Đuran, kojeg zastupa vlasnica i direktor Katica Đuran i poduzeću SAPOT d.o.o., čiji je direktor i osnivač Goran Peković.

Iz Linonovate TP naglašavaju kako su u prva dva startupa uložili 35.000 maraka u obliku pozajmica te da se radi o značajnim sredstvima koja će biti neophodna za pokretanje i rast ovih poduzetničkih poduhvata.

Pored financijske podrške, korisnici poslovnog inkubatora također imaju i podršku u edukaciji, infrastrukturi, kao i jako važnu podršku prilikom stvaranja tržišta.

Novac koji je investiran u startupove dolazi iz posebno razvijenoga rizičnog investicijskog fonda koji prilagođen potrebama Hercegbosanske županije. Fond se za sada puni isključivo iz donacija privatnih donatora, čiji su donatori suosnivač Linnovate Tehnološkog parka Mate Rimac i još jedan, zasad anonimni donator, porijeklom iz ovih krajeva.

Linnovate Tehnološki Park iz Livna još je u rujnu prošle godine uputio poziv svim inovativnim i poduzetnički orijentiranim osobama, kao i postojećim mladim tvrtkama da prijave svoje poslovne ideje za mjesto u poslovnom inkubatoru.

Njihov glavni fokus za inkubator su inovativne ideje bazirane na znanju i stvaranju nove vrijednosti te želja da se u sklopu inkubatora izraste u ozbiljnu tvrtku koja svoje poslovanje zasniva na primjeni novih tehnologija.

Za kandidate koji zadovolje kriterije navedene u ‘aplikacijskom obrascu’ i žele nastaviti razvoj svoje ideje, Linnovate Tehnološki park predvidio je besplatnu pred-inkubaciju koja uključuje smještajne usluge, konzalting i trening na maksimalan period do šest mjeseci.

Za kandidate i poduzeća koja su već razvila svoje ideje, ali ih žele unaprijediti, inkubator je u pozivu nudio uređen uredski prostor, poslovno savjetovanje, određenu financijsku podršku, usluge treninga i sale za sastanke u periodu do 36 mjeseci pod subvencioniranim uvjetima.

Linnovate Tehnološki park osnovan je u svrhu poticanja unaprijeđena ekonomije Hercegbosanske županije, koje će pridonijeti gospodarskom razvoju kroz tehnološki napredna poslovanja, visokokvalitetnu i motiviranu radnu snagu, stimulaciju poduzetničke i investicijske kulture, kao i jačanje izvoza i uvezivanja dijaspore.

Na putu ispunjenja misije, rad zaklade Linnovate temelji se na podršci edukaciji, poslovanju, poduzetništvu, izvozu te pristupu financijama kroz rad poslovnog inkubatora i trening centra u suradnji s lokalnim i inozemnim partnerima.

Izvor: poslovnenovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment