SwissBiHSwissBiH

Luksemburg će biti prva zemlja u kojoj će sav javni prijevoz biti besplatan


Autor: Anera

Luksemburg će postati prva zemlja na svijetu koja će svoj javni prijevoz učiniti besplatnim.

Novoizabrani premijer Xavier Bettel i koalicijska vlada priopćili su da će već sljedeće ljeto ukinuti sve cijene vozova, tramvaja i autobusa. Uzimajući u obzir duge vožnje i ugljični otisak zemlje, novim potezom nadaju se ublažavanju nekih od najgorih prometnih gužvi na svijetu.

Kopnena Belgija, Njemačka i Francuska, Luksemburg ima više od 400.000 putnika koji putuju na posao iz susjednih zemalja.

Ove godine, Luksemburg je počeo nuditi besplatan prijevoz svima mlađim od 20 godina.

Srednjoškolci su također mogli voziti u besplatnim shuttlovima između škole i kuće. Luksemburg trenutno ima najveći broj automobila za svoje stanovništvo u Europskoj uniji.

Kako izvještava The Guardian, tek treba donijeti odluku o tome što učiniti s odjeljcima prve i druge klase na vozovima. Putnici sada plaćaju dva eura za do dva sata putovanja, što pokriva gotovo sva putovanja u maloj zemlji.

Vladajuća koalicija priopćila je da planira preispitati porezne olakšice za osobe koje tako putuju na posao, što je korist koja je dostupna na temelju pređene udaljenosti.

Počevši od 2020. godine, sve će karte biti ukinute kako bi se uštedjelo na naplati karata i policijskoj kontroli kupnje karata.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment