SwissBiHSwissBiH

Makron: Evropa previše zavisi od Kine


Autor: SwissBiH

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je u nedjelju uveče da ubrzava izlazak Francuske iz blokade izazvane korona virusom, ocijenivši da je kriza ojačala potrebu zemlje za većom ekonomskom nezavisnošću.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je obećao i da troškovi od 500 milijardi eura subvencija kompanijama tokom najgore krize od Drugog svjetskog rata neće platiti građani putem većih poreza, prenosi Reuters.

Restoranima i kafićima u Parizu biće dozvoljeno da se ponovo otvore istog dana kada Francuska ukida ograničenja na granicama za građane zemalja Evropske unije.

Kriza nastala usljed pandemije korona virusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdijevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Reuters, prenosi Investitor.me.

– Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe – rekao je francuski predsjednik u televizijskom obraćanju naciji.

– Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili – rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se “ne bi oslanjali na druge”.

Od korona virusa u Francuskoj je umrlo više od 29.300 ljudi, što je natjeralo Makrona da odloži svoju reformu penzionog sistem

Izvor: BiznisInfoLoading..

Komentar-Kommentar-Comment