SwissBiHSwissBiH

Makron u službenu posjetu Srbiji dovodi i delegaciju privrednika


Autor: Anera

Francuski predsjednik Emanuel Makron dolazi sutra u dvodnevnu posjetu Srbiji a osim političkih savjetnika sa sobom dovodi i delegaciju privrednika.

Ova posjeta tako će, osim oživljavanja političkog dijaloga, osnažiti i ekonomske veze dvije zemlje čija robna razmjena od 2013. godine raste po godišnjoj stopi većoj od sedam odsto, nadaju se u susjednoj Srbiji.

Izuzetno zahtjevno tržište Francuske, koje broji skoro 67 miliona stanovnika i čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope, za Srbiju je značajan izazov, jer se preko Francuske može obezbijediti veći izvoz srbijanskih proizvoda, ne samo u tu zemlju, već i u zemlje Magreba, odnosno u bivše francuske kolonije Maroko, Alžir, Tunis i Libiju, najavljuju srbijanski mediji.

Podaci kažu da je 2013. robna razmjena između dvije zemlje bila 718 miliona eura. Prošlu godinu Srbija i Francuska završile su sa razmjenom od 1,054 milijardi eura, no sa deficitom sa srbijanske strane.

Prostor za unapređenje privredne saradnje stručnjaci vide u sektorima industrije nameštaja, poljoprivredi, IT, automobilskoj industriji i startap tehnologijama.

Francuske firme u Srbiji zapošljavaju oko 11.000 građana a Francuzi su u proteklih devet godina investirali oko 1,5 milijardi eura u privredu Srbije. Među najznačajnijim ulaganjima su dvije velike investicione koncesije, u deponiju Vinča i aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

 

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment