SwissBiHSwissBiH

McDonald’s je povlačenje iz Rusije i Ukrajine do sada koštalo 127 miliona dolara


Autor: SwissBiH

Izlazak McDonald’sa iz Rusije košta ga puno novca — i hrane. Kompanija je prošlog mjeseca objavila da će privremeno zatvoriti svoje restorane u Rusiji i Ukrajini zbog tamošnjeg rata. Ta gašenja, prema podacima CNN-a, koštala su McDonald’s 127 miliona dolara u prvom kvartalu.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

McDonald’s je u martu objavio da će nastaviti da plaća svojih 62.000 zaposlenih u Rusiji, uprkos obustavi poslovanja u zemlji. Izvršni direktor Kris Kempcinski dodao je tokom razgovora s analitičarima u četvrtak da McDonald’s takođe podržava ukrajinske zaposlene.

“U obje zemlje nastavili smo da isplaćujemo zaposlene i pružamo im dodatnu podršku”, dodao je, prenosi Bankar.me.

Ti troškovi osoblja, plus plaćanja za najam i zalihe, do sada su kompaniju koštali 27 miliona dolara. Ostalih 100 miliona dolara troškova bilo je od hrane i drugih predmeta iz te dvije zemlje.

“Rezultati su uključivali… 100 miliona dolara troškova za zalihe u lancu snabdijevanja kompanije koji će vjerojatno biti stornirani zbog privremenog zatvaranja restorana”, stoji u saopštenju kompanije.

McDonald’s će ponuditi ažurirane informacije o svojim planovima za region do kraja drugog tromjesečja, rekao je Kempcinski.

Krajem prošle godine u Rusiji je bilo 847 McDonald’sovih restorana, prema dokumentu investitora. Zajedno s još 108 u Ukrajini, oni su zbirno činili 9% prihoda kompanije u 2021.

Zatvaranje je pogodilo neto prihod McDonald’sa, koji je pao čak 28% u tri mjeseca zaključno s 31. martom. U ostalim regionima, prodaja McDonald’sa je rasla.

Globalno gledano, prodaja u restoranima otvorenim najmanje 13 mjeseci skočila je 11,8% u kvartalu. U Sjedinjenim Državama prodaja je porasla 3,5%, dijelom zahvaljujući višim cijenama.

U prvom tromjesečju cijene McDonald’sa porasle su za oko 8%, što je uticalo na rast prometa.

“Potrošači su definitivno zabrinuti zbog inflacije”, rekao je finansijski direktor McDonald’sa Kevin Ozan.

On je istakao zabrinutost zbog cijena energije i gasa a zbog rasta troškova proizvodi u McDonald’sovim restoranima tokom prošle godine poskupjeli su oko 6%

Izvor: BiznisInfo

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment