SwissBiHSwissBiH

Medijske slobode: Slovenija i BiH u velikom padu, Crna Gora jako napredovala


Autor: SwissBiH

Slovenija je na listi indeksa medijskih sloboda ‘Reportera bez granica’ pala za 18, a Bosna i Hercegovina za devet mjesta, dok su Crna Gora i Srbija napredovale

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Slovenija i Bosna i Hercegovina prilično su nazadovale na ovogodišnjoj listi indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), ali je suprotno u Crnoj Gori, čiji napredak agencija Hina ocjenjuje gotovo senzacionalnim, dodajući kako se na listi uspela i Srbija.

Slovenija je na listi pala za 18 mjesta, sa 36. na 54. što je najlošiji plasman Slovenije otkako RSF objavljuje indeks medijskih sloboda, prenosi Hina. Slovenija se smjestila iza Hrvatske, koja je 48. i najbolje je plasirana država u regiji po indeksu medijskih sloboda.

Slovensko novinarsko društvo (DNS) smatra da je to novi dokaz srozavanja novinarskih standarda u zemlji, za što odgovornim drži posebno aktuelnu vladu Janeza Janše, odnosno njene pritiske na novinare i redakcije

“Sloboda medija i novinara ključna je za demokratski proces, a prilike u Sloveniji su loše”, navelo je u saopćenju vodeće slovensko novinarsko udruženje.

Politika, a posebno ona koja je sada na vlasti, novinare želi svesti na propagandiste, a diskreditirati sve one koji na to ne pristaju. U takvoj sredini nije ugodno biti novinar, navodi slovensko novinarsko društvo.

Na listi pala i Bosna i Hercegovina

Na listi je pala i Bosna i Hercegovina, s lanjskog 58. mjesta na ovogodišnje 67. Ondje mediji posebno loše stoje po ekonomskim indikatorima, na 101. su mjestu, dok su po zakonodavnom okviru na relativno dobrom 35.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica podsjeća da ova zemlja ima veoma rascjepkano medijsko tržište – sa 40-ak TV stanica, 150 radijskih stanica, nekoliko dnevnih novina i novinskih agencija, gotovo 200 magazina te oko 600 web-stranica – koje ne implicira pluralizam informacija i mišljenja.

Navode kako među najznačajnije medije spadaju televizije Al Jazeera Balkans i N1, dok istraživačko novinarstvo osiguravaju online kuće kao što su CIN, Istraga, Žurnal i Inforadar.

Sjeverna Makedonija je na 57, Kosovo na 61. mjestu, a razloga za zadovoljstvo mogu imati u Crnoj Gori koja je s katastrofalnog prošlogodišnjeg 104. mjesta skočila na 63. mjesto, uglavnom zato jer je broj napada na novinare ove godine bio znatno manji.

Srbija se, pak, s 93. mjesta popela na 79. U toj je zemlji zakonodavni okvir dobar, bolji nego u Hrvatskoj po RSF-u, ali je zemlja po ekonomskom i političkom indikatoru na katastrofalnom 129, odnosno 118. mjestu.

Uvjerljivo najlošija zemlja EU-a po indeksu slobode medija je Grčka na 108. mjestu, ispred Bugarske koja je 92

Izvor: AlJazeera

Saznajte više o SwissBiH
Ko je SwissBiH? : Ko su naši klijenti i partneri? : Kontaktirajte nas 

Komentar-Kommentar-Comment