SwissBiHSwissBiH

Microsoft dosegao vrijednost od bilion dolara


Autor: NAL

Nakon što je prijavio bolju prodaju i profit, Microsoft je sada na tržištu dosegao vrijednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Američki softverski gigant time je postao jedan od tri kompanije vrijedne bilion dolara. Apple je prošlog ljeta postao prva kompanija izlistana na berzi čija je vrijednost veća od bilion dolara, a zatim je to nekoliko mjeseci poslije postao i Amazon.

Prihodi Microsofta u protekloj godini porasli za otprilike jednu trećinu, i to zahvaljujući rastu poslovanja u oblaku (cloud).

Kompanija je jučer saopćila kako su njeni prihodi porasli za 14 posto u četvrtom kvartalu godine, dok je neto profit porastao za 19 posto.

Podsjećamo, prihodi Microsofta u 2018. godini iznosili su 110,4 milijarde dolara. Microsoft inače ima najraširenije i naraznolikike izvore zarade od svih tehnoloških giganata, a najveći među njima su office proizvodi i cloud usluge, serverski proizvodi te Windows.

Inače, Microsoft se već duže vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na cloud usluge i mobilne aplikacije, a sve pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle

Izvor: Klix.ba

Komentar-Kommentar-Comment