SwissBiHSwissBiH

Mladi iz BiH kreirali aplikaciju za borbu protiv depresije


Autor: SwissBiH

Edukativni dio će na jedinstven način uputiti korisnike o depresivnim poremećajima. Također, korisnici će imati priliku uvidjeti kako izgledaju depresivni poremećaji putem raznih animacija i na taj način uvidjeti problem. Aplikacija će sadržavati dio u kojemu će se nalaziti podaci najbližih zdravstvenih ustanova, kao i stručnih, nadležnih osoba, koji će raditi na aplikaciji. Pored navedenog, svi korisnici će putem chata moći voditi konverzaciju sa stručnjakom i na taj način dobiti potreban savjet, pomoć ili poziv u zdravstvenu ustanovu, u zavisnosti od stadija u kojemu se osoba trenutno nalazi.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Pandemija korona virusa je donijela i mnoštvo tehnoloških inovacija, koje bi mogle imati veliki značaj. Amina Madžak iz Konjica jedna je od kreatorica D-App, aplikacije koja je napravljena u svrhu borbe protiv depresije i drugih mentalnih poremećaja.

Prema riječima ove 20-godišnje djevojke, ideja o aplikaciji je nastala spontano, kada joj se javio prijatelj i kolega Kenan Suljić, koji je predložio da zajedno odu na takmičenje koje je organizirao Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu.

“Kenan Suljić je dao za prijedlog da se bavimo depresijom i mentalnim poremećajima, jer je njemu tada, kao učeniku medicinske škole, to bila veoma bliska tema. Drugi članovi tima Muamer Galešić i Sejo Ivković su pristali na Kenanov poziv, baš kao i ja, nakon čega je počelo naše malo putovanje”, kaže Amina Madžak.

Ističe kako se aplikacija zasniva na nekoliko osnovnih dijelova, prenosi Al-Jazeera Balkans.

“Edukativni dio će na jedinstven način uputiti korisnike o depresivnim poremećajima. Također, korisnici će imati priliku uvidjeti kako izgledaju depresivni poremećaji putem raznih animacija i na taj način uvidjeti problem. Aplikacija će sadržavati dio u kojemu će se nalaziti podaci najbližih zdravstvenih ustanova, kao i stručnih, nadležnih osoba, koji će raditi na aplikaciji. Pored navedenog, svi korisnici će putem chata moći voditi konverzaciju sa stručnjakom i na taj način dobiti potreban savjet, pomoć ili poziv u zdravstvenu ustanovu, u zavisnosti od stadija u kojemu se osoba trenutno nalazi”, objašnjava sugovornica

Izvor: Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment