SwissBiHSwissBiH

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u Evropsku uniju


Autor: Anera

U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije.

USAID/Sweden FARMA II projekt je u saradnji sa domaćim institucijama i privatnim sektorom realizirao obuke ove vrste širom zemlje.

Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić ističe da je Gradačac jedan od gradova koji predstavljaju središte mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

”Velika je stvar što smo izgradili tim profesionalaca, te što smo imali priliku biti domaćin treninzima koji okupljaju eksperte iz ove industrije u našim pogonima. Povjerenje prema kupcima se gradi kroz nešto što je veće od obične reklame, promocije proizvoda i slično. Želimo okupljati cijeli sektor, graditi dijalog o zajedničkim problemima i izazovima. Konačno, želimo biti firma koja je dobar poslodavac, dobar saradnik trgovačkih marketa i prodavnica, te preduzeće koje brine o dugoročnom povjerenju kupaca”, kazala je Omeragić.

Kada je tržište Evropske unije otvoreno za mlijeko, kompanija „MI99“ krenula je u nadmetanje na najbližim tržištima, a zatim je otišla i dalje, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Omeragić dodaje da je kompanija „MI99“ utemeljena na tradiciji i istovremenoj spremnosti da unosi nove tehnologije, te da je saradnja s USAID/Sweden FARMA II projektom na organizaciji treninga pokazala da je dorasla zadataku.

”Ovaj trening se tiče izvoza u EU i s obzirom na to da smo tu već napravili konkretne rezultate, nadam se da smo dobar primjer i vodilja za druge”, napominje Omeragić.

Kompanija danas zapošljava 95 radnika sa više od 1.500 kooperanata.

”Poruka je jasna, u ovoj industriji nužno je ulaganje u inovaciju i tehnologiju kako bi se dostigli i zadržali standardi kvalitete na nivou one koja je postavljena za tržište Evropske unije. Mi ćemo nastaviti ulagati, sarađivati sa drugim firmama u sektoru i zajedno praviti iskorake koji će Bosancima i Hercegovcima donijeti nova radna mjesta, te našoj zemlji priliku da se nastavi put ekonomskog razvoja”, zaključila je Omeragić.

Izvor: Poslovnenovine.ba

Komentar-Kommentar-Comment