SwissBiHSwissBiH

MMF i Svjetska banka izdaju vlastitu kriptovalutu


Autor: NAL

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka pokreću vlastitu blokchain i digitalnu valutu kako bi osoblje upoznali sa konceptima.

Valuta će biti dostupna samo unutar organizacija i njome neće biti u mogućnosti kupiti robe i usluge iz stvarnog svijeta. Međutim, model digitalne valutne ekonomije će funkcionisati kao neka vrsta probnog rada. Osoblje će zaraditi tokene postizanjem ciljeva obuke, a zatim razmijeniti zaradu za neke vrste nagrada. Tokenima će se pristupiti u aplikaciji pod nazivom “Learning Coin” kako bi se naglasila njegova obrazovna upotreba. Aplikacija će također podržati blogove institucija, istraživanja i video sadržaje.

Najava MMF-a ukazala je na rast kriptovaluta, kriptoimovine i druge upotrebe blockchaina i istovremenu proliferaciju informacija o tim stvarima, sa različitim nivoima pouzdanosti i pristrasnosti.

U saopćenju se navodi da postoji “sve veći jaz u znanju” između tradicionalnih aktera, kao što su zakonodavci i ekonomisti, s jedne strane, i programera i korisnika blockhaina sa druge strane. Naglašava se širenje primjene tehnologije i potreba da se na to odgovori. Dolazi nekoliko dana nakon što je Christine Lagarde, direktorica MMF-a, izjavila za CNBC da kriptovalute “jasno potresaju sistem”

Izvor: Poslovne Novine

Komentar-Kommentar-Comment