SwissBiHSwissBiH

Musk želi cijelu zemlju pokriti internetom, i upravo čini važan korak u tom pravcu


Autor: NAL

Kompanija SpaceX želi omogućiti jeftini širokopojasni internet širom planete, i upravo se sprema da poduzme važan korak u tom pravcu.

Kompanija Elona Muska će pokušati poslati 60 satelita u orbitu, što je samo prvi dio “mega-konstelacije” satelita koju SpaceX naziva Starlink.

Lansiranje je zakazano za četvrtak navečer iz Cape Canaverala na Floridi. Trebalo je biti obavljeno u srijedu navečer, ali je odgođeno zbog vjetrova.

Ovo je samo manji dio projekta: SpaceX planira u konačnici lansirati hiljade satelita oko cijele zemlje, čime će omogućiti jeftini internet na velikom dijelu planete, za populaciju koja još nije online.

Ako lansiranje bude uspješno, to će biti najveći ikada korak u tom pravcu bilo koje kompanije koja je pokušala nešto slično.

Osim toga, to će dati veliku prednost SpaceX-u nad konkurentima poput Amazona i OneWeba koji žele formirati vlastite konstelacije. Cijeli projekt je  još u ranoj fazi.

Imamo mnogo nove tehnologije ovdje, pa je moguće da neki od ovih satelita neće raditi – rekao je Musk, ali je napomenuo da je malo vjerovatno da nijedan neće funkcionisati.

SpaceX će trebati još šest misija prije nego što Starlink bude u mogućnosti da osigura pokrivanje internetom manjem dijelu planete.

Trebat će još 12 lansiranja prije nego što se osigura pokrivenost začajnijoj populaciji.

Da bi se došlo dotle da cijela konstelacija radi, trebat će milijarde dolara, i takvi pokušaji ranije su doveli do bankrota nekih kompanija, poput Iridiuma.

No, Musk je rekao da SpaceX ima dovoljno kapitala da provede svoje planove. Naglasio je da je posljednja runda skupljanja novca privukla više intresa nego što je kompanija tražila.

Trenutna situacija

Trenutno se internet isporučuje uglavnom preko bežičnih baznih stanica ili preko kablova. To ostavlja ekstremno ruralne ili siromašne zajednice bez jeftinog pristupa internetu.

Postoji opcija i statelitskog internet, ali je ona spora, skupa i nepouzdana (naprimjer Wi-Fi koji imate tokom prekookeanskog leta je isporučen satelitski).

Satelitski internet koji je trenutno u upotrebi je skup, a spor je zato što su ti sateliti daleko od Zemlje.

Ideja SpaceX-a i drugih kompanija jeste da lansiraju manje satellite koji će biti mnogo bliže zemlji.

U donjoj orbiti signal sa satelitom će brže prolaziti nebom pa će zato trebati veliki broj njih, odnosno mega-konstelacija kako bi se izbjegli prekidi u signalu

Izvor: BiznisInfo.ba

Komentar-Kommentar-Comment