SwissBiHSwissBiH

Na listi najbrže rastućih u Europi i jedna kompanija iz BiH


Autor: SwissBiH

Ovo predstavlja vrlo neobičan biznis model na području cijelog Balkana gdje ne postoji niti jedna veća kompanija (100+ ljudi) koja je fokusirana na startupe.

Ministry of Programming je u potpunosti bh. kompanija sa sjedištem u Sarajevu.

MOP je specijalni consulting biznis za startupe, a istovremeno i “venture/builder – startup studio” biznis koji investira u  startup-e širom svijeta, gradeći tako globalne kompanije zajedno sa svojim  partnerima.

Ovo predstavlja vrlo neobičan biznis model na području cijelog Balkana gdje ne postoji niti jedna veća kompanija (100+ ljudi) koja je fokusirana na startupe.

Ministry of programming je osnovana 2015. godine a za pet godina poslovanja ostvarila je rast od preko 800 posto i prešla broj od sto zaposlenih.

Ovo je četvrta godina otkako Financial Times objavljuje svoju listu a kako navode konkurencija nikad nije bila jača.

Minimalan rast koje su kompanije morale ostvariti za ulazak na listu porastao je s prošlogodišnjih 37,7 na 38,4 procenta.

Osim toga, kompanije širom svijeta suočavaju se s brojnim poteškoćama, od tmurnih prognoza ekonomskog rasta do brojnih neizvjesnosti koje su u svijetu uzrokovali događaji poput Brexita ili koronavirusa.

Sve to pokazuje da samo najspretnije i najinovativnije od njih napreduju.

Financial Times navodi da ovogodišnja lista najbolje odražava rastuću važnost tehnologije koja još jednom dominira sa 189 kompanija koje dolaze iz ovog sektora. Ako se tome dodaju povezane, ali diskretne kategorije biotehnike i e-trgovine, taj se ukupan broj popeo na 259.

Većina pobjednika dolazi iz Njemačke, a slijede ih Italija, Velika Britanija i Francuska, a ove četiri države čine i oko 70 posto ukupnog broja. London je zadržao svoje mjesto kao grad s najvećim brojem brzorastućih kompanija, slijede ga Pariz i Milano, dok Varšava i Vilnius po prvi put ulaze u prvih 10.

Izvor: BiznisInfo.ba
Loading..

Komentar-Kommentar-Comment