SwissBiHSwissBiH

Na Wall Streetu počelo trgovanje vodom


Autor: SwissBiH

Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ove sedmice trguje se vodom, a njena će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska berza finansijskih derivata CME Group.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Finansijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila posljednjih godinu dana.

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijardu dolara.

U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućit će bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosječnoj sedmičnoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebali “služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta.”

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planete moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promjenama, prenosi Index.hr

Izvor: N1BiznisLoading..

Komentar-Kommentar-Comment