SwissBiHSwissBiH

Najveći turski investitor u BiH nastavlja s ulaganjem


Autor: SwissBiH

U dosadašnjih 14 godina, od kada je privatizirao lukavačku tvornicu, investirao je 300 milijuna konvertibilnih maraka. Prema planovima, sadašnji godišnji kapacitet proizvodnje od 585.000 tona trebao bi biti povećan za još 100.000 tona.

****
Pratite nas i budite dnevno informisani

Najvažnije iz svijeta ekonomije i biznisa
****

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu su razgovarali s delegacijom iz Republike Turske, koju je predvodio otpravnik poslova u Ambasadi ove zemlje u Bosni i Hercegovini Özgür Şahin.

Razgovarano je o namjerama turske Şişecam grupacije, inače vlasnika Fabrike sode Lukavac, za daljnje investiranje u ovu industriju u Bosni i Hercegovini. Kako je saopćeno, Şişecam je jedan od najvećih turskih investitora u našoj zemlji po proizvodnim kapacitetima i zapošljavanju.

U dosadašnjih 14 godina, od kada je privatizirao lukavačku tvornicu, investirao je 300 milijuna konvertibilnih maraka. Prema planovima, sadašnji godišnji kapacitet proizvodnje od 585.000 tona trebao bi biti povećan za još 100.000 tona.

Vlada Federacije BiH, kako je naglasio premijer Novalić, cijeni odnose Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a tome svjedoči i Fabrika sode Lukavac. Federalna vlada, kroz set novih propisa, želi stvoriti povoljnije uvjete za strane investitore, jer to pogoduje ne samo općem ekonomskom razvoju naše zemlje, nego i očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Inače, Şişecam grupacija je svoje prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini ostvarila kupovinom Fabrike sode Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine, a druga njena podružnica je Rudnik krečnjaka Vijenac.

Nakon pridruživanja grupaciji, lukavačka Fabrika sode je udvostručila proizvodni kapacitet i svrstala se među najveće izvoznike iz Bosne i Hercegovine.

Ova turska grupacija u svojim podružnicama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Turskoj ostvaruje ukupnu godišnju proizvodnju od 2,4 milijuna tona sode, od čega gotovo četvrtina izlazi iz proizvodnih pogona u Lukavcu.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik za trgovinu u Ambasadi Turske K. Sevgin Güngör, potpredsjednik za proizvodnju kemijske grupacije Şişecam u Turskoj Altuğ Şener, generalni direktor fabrike Şişecam Soda Lukavac Sefa Özincegedik i tehnički direktor ove fabrike Tekin Özdemir

Izvor vijesti: Manager.baLoading..

Komentar-Kommentar-Comment