SwissBiHSwissBiH

Nakon Singapura, Orašje: Maxhof gradi pogon i otvara 100 radnih mjesta


Autor: Anera

Poduzetnička zona Dusine u Orašju sve je atraktivnije područje za strane investitore. Njen povoljan geografski položaj i uslove poslovanja prepoznao je i vlasnik kompanije Maxhof Ivica Turza koji je u Orašju gradi pogon za proizvodnju malih kućanskih uređaja s kompletnom tehnikom i dizajnom proizvoda.

Radi se o menadžeru jednog američkog investicijskog fonda zadužen za tržište Dalekog istoka sa sjedištem u Singapuru. Rođen je u Njemačkoj, posljednjih pet godina živi u Singapuru, gdje radi na istočnoazijskom tržištu, ima kompanije u Švicarskoj i Singapuru. Dugo godina se bavi proizvodnjom i distribucijom kućanskih aparata i ne krije zadovoljstvo započetim biznisom u Orašju.

Jozo Puškarić, izvršni direktor Maxhofe Gruppe Orašje kazao je za portal Akta.ba da je vlasnik donio odluku da pokrene proizvodnju sitnih kućanskih aparata za evropsko tržište.

Kompanija je prošle godine započela izgradnju poslovnog objekta u ovoj poslovnoj zoni u koju će investirati oko dva miliona KM.

“Do kraja ovog mjeseca bi trebala biti završena krovna konstrukcija. Radi se o objektu od preko 3.000 m2 koji se gradi po sistemu monolitne gradnje. Nakon toga, planiramo izgradnju još jednog objekta do 7.000 m2 minimalno i još nekoliko propratnih bitnih objekata”, kazao je za Puškarić za Akta.ba.

Prema njegovim riječima, dugo vremena su tražili pogodnu lokaciju za tvornicu i imali su razne ponude. Ističe da je u Orašju napravljena jako povoljna poduzetnička klima za investitore koja se graniči sa uslovima koje imaju u Njemačkoj.

“Naš vlasnik koristi svaku priliku da promovira Orašje, a ovakav način rada daje mu za pravo da svojim poslovnim partnerima u Kini i Singapuru preporuči da dođu i investiraju. Trenutno je u razgovorima sa još dvije tvrtke koje razmišljaju o ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu“, priča nam Puškarić.

Podcrtava da su svi bili skeptici kada su se odlučili na proizvodnju kućanskih aparata, jer je tržište prezasićeno tom vrstom robe.

 

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment