SwissBiHSwissBiH

Napredak u održivosti kompanije Philip Morris International


Autor: NAL

Stvaranje boljih, bezdimnih alternativa za pušače, borba protiv dječijeg rada u lancu snabdijevanja, te rješavanje problema klimatskih promjena i njihovih posljedica – neke su od najvažnijih tema Godišnjeg izvještaja o održivosti kompanije Philip Morris International.Izvještaj daje uvid u radne procese, od povećanja dostupnosti bezdimnih proizvoda, preko poboljšanja radnih uvjeta u elektronskom lancu snabdijevanja, do boljeg upravljanja vodom. Ovaj, četvrti po redu Izvještaj o održivosti, iznosi strategiju održivosti Philip Morrisa, koja obuhvata proizvode, operativni dio i lanac vrijednosti, kao integralne dijelove PMI misije o smanjenju duhanskog dima u svijetu. 

Izvještaj počiva na četiri stuba: 
• transformacija poslovanja kompanije; 
• ostvarivanje operativne izvrsnosti; 
• upravljanje društvenim utjecajem; i 
• smanjenje utjecaja na okoliš. 

Transformacija poslovanja kompanije

Prema procjenama, do sada je 7,3 miliona ljudi prešlo na IQOS, uređaj koji zagrijava duhan. Broj tržišta na kojima neto prihodi od bezdimnih proizvoda premašuju 10 posto ukupnih neto prihoda, povećan je na 19 u odnosu na 5 samo godinu dana ranije, a na tri tržišta bezdimni proizvodi predstavljaju najveći dio PMI poslovanja.

Izvještaj detaljno navodi da kompanija konstantno preusmjerava sredstva iz proizvodnje klasičnih cigareta ka proizvodnji bezdimnih proizvoda (smoke-free). Vodeće inovacije i dosljedno istraživanje i razvoj, u skladu sa međunarodnim standardima, omogućile su razvoj portfolija bezdimnih proizvoda koji nisu u potpunosti bez rizika, ali predstavljaju sigurniju alternativu za pušače.

Ostvarivanje operativne izvrsnosti

Osnova uspjeha Philip Morris kompanije je izvrsnost poslovanja i odražava se u naporima koje ulaže u snažne principe etike i usklađenosti. Kompanija ima posebne programe za odgovoran marketing, borbu protiv ilegalne trgovine duhanom, razvoj odgovornog lanca snabdijevanja i upravljanje utjecajima ljudskih prava. 

Odlučnost kompanije da dostigne operativnu izvrsnost se također odražava u tome kako radi sa svojim dobavljačima i obavezama. Philip Morris je uspostavio različite instrumente politike koji određuju kako postići ovaj cilj, a koje uključuju: posvećenost kompanije poštivanju ljudskih prava; Philip Morris vodič za uspjeh; principi odgovornog nabavka sirovina; i Kodeks praksi radne snage u poljoprivredi.

Upravljanje društvenim utjecajem

PMI je nastavila ulagati u poboljšanje i širenje Kodeksa praksi radne snage u poljoprivredi, a u narednim godinama, akcijski plan će uključivati efikasniju provjeru poslovanja sa snabdjevačima, prije sklapanja ugovora, kao i strožije upravljanje posljedicama u slučaju stalnih kršenja Kodeksa. 

Projekti će biti rađeni sa farmerima i nabavljačima za poboljšanje doprinosa usijeva i njihove kvalitete, kao i upravljanja farmama, s ciljem da im se pomogne postići prihod s kojim mogu živjeti, dok će sistematsko dijeljenje najboljih praksi između tehničara na terenu postati stalna praksa.

Smanjenje utjecaja na okoliš

Izvještaj detaljno iznosi napore koje PMI ulaže u smanjenje ekološkog otiska u svom poslovanju, ali i šire, kroz čitav svoj lanac snabdijevanja. Ovo uključuje: smanjenje emisije stakleničkih plinova, pojačane napore u očuvanju voda, izbjegavanje deforestacije, ali i davanje svog doprinosa kružnoj ekonomiji, uspostavljanje cetralizirane inicijative recikliranja korištenih elektronskih bezdimnih proizvoda u skladu sa najvišim standardima industrije.

Izvještaj navodi postignuća Philip Morris International u stvaranju radne sredine zasnovane na različitosti i inkluziji, kao i pristup poboljšanju kvalitete radne okoline. Ove godine, postala je prva multinacionalna kompanija sa certifikatom equal-salary (jednaka plata), dokaz da isto cijeni rad muškaraca i žena. 

Sveobuhvatno, Izvještaj o održivosti pokazuje pozitivna kretanja u stalnim nastojanjima kompanije da omogući pušačima da pređu na bezdimne alternative, smanji efekat staklene bašte i postane uzoran poslodavac.

Izvor: Klix.ba

Komentar-Kommentar-Comment