SwissBiHSwissBiH

Nedžad Alić, vlasnik i osnivač konsultantske kuće Swiss BiH – Želimo biti karika između Istoka i Zapada


Autor: NAL

Nakon višegodišnjeg rada u Švajcarskoj, Nedžad Alić vraća se u rodnu BiH gdje nakon obavljanja nekoliko rukovodećih funkcija u domaćim kompanijama pokreće i razvija poslovanje međunarodne konsultantske kuće Swiss BiH.

U svom prvom blogu objavljenom na web stranici swissbih.com ističe da sve što je na zapadu moguće, moguće je i ovdje, ali pitanje je: Da se mi, možda, nismo malo uljenili i prepustili se da nas rijeka nosi, jer svakako je lakše plivati niz nego uz rijeku?

U tom duhu kaže da za 2019. godinu imaju ambiciozne planove koji uključuju povezivanje kompanija iz BiH i regije sa onim u zapadnim zemljama.

Nedžad Alić za eKapiju prenosi svoje poglede na poslovne izazove u BiH, navodi koji su to domaći potencijali, ali ističe i nužnosti prilagođavanja savremenim ekonomskim principima poslovanja.

eKapija: Sa aspekta poslovanja kompanije Swiss BiH kako biste ocijenili 2018. godinu? Koje prošlogodišnje realizovane i/ili pokrenute projekte vidite kao posebno značajne?

– Prošla godina je, tako reći, godina ponovnog pokretanja kompanije Swiss BiH. Iako kompanija od 2001. godine posluje u Švajcarskoj, tek 2018. je ponovo aktivirana i registrovana u Bosni i Hercegovini. Ovo nismo mogli prije uraditi, jer sam imao druge angažmane i nisam se mogao posvetiti ovom projektu.

Ono što je u prošloj godini značajno, a to smo nastavili i u ovoj godini, je povezivanje sa institucijama, opštinama i firmama u BiH. Do sada smo radili po principu da nakon što imamo upit iz inostranstva kontaktiramo firme u BiH, ali i iz regije. Sada radimo proaktivno na povezivanju sa firmama za koje mislimo da imaju potencijal da nude svoje usluge/proizvode inostranstvu ili da rade za inostrane kompanije. Ovim putem pozivam sve zainteresovane kompanije da nas, nakon što pogledaju našu stranicu, kontaktiraju i ostvare poslovnu saradnju.

eKapija: S obzirom na to da imate veliko međunarodno iskustvo u pokretanju biznisa, gdje biste danas svrstali BiH? Šta prepoznajete kao mane, a šta kao prednosti?

– Na žalost, Bosna i Hercegovina je daleko od onoga gdje bi trebalo da bude, i što je najgore, naša zemlja sve dublje tone u ekonomski kolaps. Mislim da BiH nikad nije “uhvatila krivinu” što se tiče prelaza iz socijalističkog u današnji, nazovimo ga, kapitalistički sistem. To se najbolje vidi po rukovodećem kadru u kompanijama u BiH. To su nerijetko osobe koje su pred penzijom ili su već trebali da idu u penziju, ali to ne žele. BiH se pod hitno mora okrenuti međunarodnim standardima i prestati bućkati u nekim domaćim barama. Osim toga, mladi kadrovi trebaju preuzeti kormilo i okrenuti ekonomiju ka inovaciji i prospiritetu. O mitu, korupciji itd. da ne govorim. Na ovu temu se puno piše, ali se ništa ne mijenja.

Takođe, Bosna i Hercegovina ima puno prednosti, a onu glavnu, koju svakodnevno vidim i osjetim je radna snaga koja je, ako je pravedno plaćena, jako sposobna, inteligentna i snalažljiva. Na žalost, danas je doba jeftine radne snage i izrabljivanja. Naravno da od tih radnika ne možete puno očekivati. Nisam pristalica izreke “Bolje išta nego ništa”. Swiss BiH upravo pokušava naći balans između isplativosti i poslodavca i radnika.
eKapija: Swiss BiH nudi veliki broj različitih usluga. Na koji način uspijevate kvalitetno da djelujete u svim sferama poslovanja?

– Swiss BiH nudi usluge od savjetovanja preko analize tržišta, prevoda, vođenja projekata, edukacije, zapošljavanja pa do turističkih ponuda. Usluge smo kreirali vođeni logikom: šta ponuditi investitoru koji ne poznaje tržište BiH, ali i regije, a želi ovdje ulagati?. U razgovorima sa ambasadama kao i rukovodiocima stranih kompanija u BiH smo dobili skoro isti odgovor: “Treba nam neko ko će nam biti na usluzi od početka do kraja i da mi imamo što manje kontakta sa tržištem, administracijom i institucijama”. To smo i uradili. Iz tog razloga imamo web-stranicu SwissBiH.ba koja je na 5 jezika (bosanski, njemački, engleski, turski i arapski). Kvalitet postižemo tako što radimo sa domaćim kompanijama koje obilazimo, analiziramo i dajemo im probne radove kako bi se pokazale i dokazale.

Ne treba zanemariti onu drugu stranu našeg poslovanja – pomoć firmama u BiH i regionu da uđu na strano tržište. Ovdje smo već ostvarili značajne uspjehe, koji nam daju posebnu satisfakciju: radna snaga ostaje ovdje, a usluge/proizvodi se plasiraju vani.

eKapija: Koliki je interes stranih investitora za BiH. Koje regije i prirevdne grane su im najprivlačnije?

– Interes stranih investitora je na žalost sve manji. Moramo razumjeti da stranci ne žele da ulaze u toliki rizik poslovanja. Kada vidimo političku, društvenu i ekonomsku situaciju u našoj zemlji, na svakom koraku su sami rizici. Trenutno je zainteresovanost najveća za proizvodnju, i to iz svih oblasti, i IT sektor, ali polako postaju interesantne i druge oblasti poput marketinških usluga, nekretnine itd.

eKapija: Znamo da naši ljudi u inostranstvu umiju da naprave lijepe karijere i vrlo zapažene poslovne rezultate. Koliko je zapravo teško sa jednog podneblja i sistema rada i življenja prilagoditi se drugom. Koje su to najteže prilagodbe koje se moraju uraditi?

– Uvijek je lako navići se na bolje – to je izreka koja djelomično daje odgovor na ovo pitanje. A poslovni ambijent u stranim zemljama je nažalost puno bolji. Ako radite u inostranstvu, a okupirani ste “našim glupostima”, kao što su nacionalizam ili mahalanje, nećete puno postići.

Po tome vidite tačno ko je sagradio karijeru u stranim zemljama, a ko ne. Poslovni sistem na zapadu je izgrađen tako da ko želi da stvara i napreduje taj ima prostora, a ko želi da cijeli život radi za istu platu i na istom mjestu, i za njega postoji posao. Odluka je na samoj osobi. Osnovna barijera je u glavi. Nakon što uklonimo istu, granice uspjeha ne postoje. Dokaza imamo dovoljno.

eKapija: Šta očekujete od Swiss BiH u 2019. godini? Koji su poslovni planovi i koraci koje planirate preduzeti u njihovoj realizaciji?

– Imamo jako ambiciozne planove i iste ćemo sprovesti u djelo. Koliko će biti uspješni, to ćemo da vidimo. Želimo biti karika između Istoka i Zapada, želimo da inostrane kao i domaće kompanije koje imaju kapacitet da rade “sa drugom stranom” ne moraju razmišljati o preprekama nego samo o poslu, uspjehu i inovacijama, a mi ćemo preuzeti sve ostalo. Iz tog razloga smo prošle godine sklopili ugovore o saradnji sa nekoliko opština i kompanija i tim tempom nastavljamo i u novoj 2019. godini.

Ovim putem vašim čitaocima želim sve najbolje u novoj godini, da spoznaju svoje mogućnosti, prevaziđu barijere i pokušaju nešto novo, po mogućnosti da ostanu u svojoj domovini, jer samo ako se pokuša, može se i doći do rezultata.

Izvor: EKapija – Senka Trivić

Komentar-Kommentar-Comment