SwissBiHSwissBiH

Nema dobre proizvodnje i profita bez zadovoljnih radnika


Autor: Anera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su ozbiljni poslodavci u Srpskoj svjesni da ne mogu zadržati radnu snagu bez povećanja plata, te da nema dobre proizvodnje i profita bez zadovoljnih radnika.

Višković je istakao da će ozbiljno biti razmotreni zahtjevi sindikalaca za povećanje minimalca, navodeći da poslodavci u tome vide problem jer jedan broj njih uplaćuje poreze i doprinose na najnižu platu i radnicima daje dodatna sredstva “iz koverte”.

“Bune se jer će poreze i doprinose morati plaćati na veći iznos, a ne na 450 KM koliko sada iznosi najniža plata”, izjavio je Višković sinoć za RTRS.

On je rekao da je novim zakonskim rješenjima poslodavcima ponuđeno da radnicima povećaju plate.

“A onda da na iste plate, uplate poreze i doprinose, a Vlada će im vratiti 70 odsto uplaćenih poreza i doprinosa na to povećanje plata. Cilj tih zakona bio je upravo da se izbjegnu koverte, da se olakša privrednicima i da ih stimulišemo da svoje zbirne stope poreza i doprinosa sami kreiraju”, rekao je Višković.

On je naveo da su određeni privredni subjekti iz Srpske već pohvalili nove zakone i mjere.

“Mislim da je to dobro i da će se efekti brzo pokazati. Naša želja je da ta zakonska rješenja budu privremena. A kada obuhvat uplata poreza i doprinosa u budžet bude veći, onda ćemo moći da kreiramo ono što smo obećali – da zbirnu stopu poreza i doprinosa linearno smanjimo za sve”, rekao je Višković.

On je naglasio da se neće žuriti sa usvajanjem izmjena Zakona o inspekcijama jer će u izradu tog akta biti uključeni poslodavci i sindikalci kao socijalni partneri.

“Od njih ovih dana očekujem primjedbe i komentare koje ćemo uvrstiti u taj sistemski zakon, a biće održana i javna rasprava. To rješenje ćemo u nacrtu imati na sljedećoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, početkom septembra. Želja je da imamo taj zakon u primjeni od početka naredne godine da bismo rješavali i probleme sive ekonomije”, najavio je Višković.

On je rekao da će na tom planu insistirati na strožim pravilima kada je riječ izbjegavanju plaćanja poreza i doprinosa, te neprijavljivanja radnika.

Prema njegovim riječima, neće se više sve završavati novčanom kaznom, već će inspektor, ukoliko uoči nepravilnosti, osim izricanja novčane kazne morati da podnese i prijavu nadležnom tužilaštvu za te slučajeve.

“Časni i pošteni poslodavci, kojima smeta nelojalna konkurencija, pozdravljaju ovu mjeru. Ona ne odgovara onima koji su naučili da rade u sivoj zoni, ali Bože moj, Vlada mora raditi po zakonu i suzbijati sivu zonu i nelojalnu konkurenciju da bi svim privrednicima omogućila fer i korektnu tržišnu utakmicu”, rekao je Višković.

On je ponovio da se svi novi zakoni u ovoj oblasti donose da prihodi u budžetu budu što veći i da poreze i doprinose plaća što više ljudi.

“Cilj je da na kraju smanjimo zbirnu stopu poreza i doprinosa”, rekao je Višković.

Naglasio je da će julske penzije biti uvećane za dva odsto i da će povećanja biti kada god za to bude prostora u budžetu Srpske.

Višković je dodao da očekuje da će povećanje penzija od Nove godine biti znatno veće nego lani, čak i više od 3,5 odsto.

“Dogovorili smo se i da Udruženje penzionera, zajedno sa Fondom penzijskog osiguranja, izradi pravilnik za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera sa najnižim primanjima. Poslije toga Vlada će za ove namjene odobriti oko 200.000 KM u ovoj godini. Cilj je da penzioneri imaju bolji životni status”, rekao je Višković i najavio da će za te potrebe naredne godine biti izvdvojeno znatno više novca.

Izvor: akta.ba

Komentar-Kommentar-Comment